Hírek_20210115_ügyfélszolgálat

2021. január 1-jétől az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások nem esnek eljárási illetékkötelezettség alá, így évente ötmilliárd forint maradhat a lakosságnál és a vállalkozásoknál, ami az ország versenyképességét is javíthatja – jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
A január 1-től hatályba lépő kedvező változás révén nemcsak az általános, háromezer forintos illeték szűnt meg, hanem több elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is és nem kell fizetni illetéket számos igazolás beszerzésekor sem. Nem kell eljárási illetéket fizetni a jövőben az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért (például építési, bontási, használatbavételi engedélyezési eljárás, a használatbavétel tudomásul vétele), illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért. Idén január 1. óta az OFFI eddig illetékköteles hiteles és e-hiteles fordításai is tehermentesebbé váltak.
A korábbi években a papír alapú hiteles fordításra oldalanként 300 Ft illetéket kellett beszedni, amely az e-hiteles fordítások esetében – az OFFI előremutató és ügyfélbarát gyakorlatában 2017 óta – egyetlen oldalnyi illetéktételt jelentett e-dokumentumonként. Az illeték kivezetésével az ügyintézés is gyorsabbá válik, az állami szereplők működése pedig egyszerűbbé válhat. Az ügyintézőnek nem kell ellenőriznie az illetékfizetést, nem kell időt tölteni az illeték lerovásával, így rögtön az adott ügyre koncentrálhat. Az illetékbélyeg beszerzése, érvénytelenítése és visszaváltása is csökkenti a gazdasági társaságok bürokratikus folyamatait.
Az illetékmentesség az OFFI számára nem csak azt jelenti, hogy a hitelesítés illetéke megszűnt. A digitális fordítóirodai fejlesztések felgyorsulhatnak, mivel az illeték lerovásával összefüggő (pl. illetékbélyeg felragasztása a dokumentációra),  a digitalizációval szorosan együtt járó technológiai akadályok leküzdése problémamentesebbé válik, és ezzel az állami fordítószolgálat többet tud tenni a környezet védelméért is. Az OFFI digitalizációs stratégiája előtérbe helyezi az e-közigazgatáshoz való folyamatos alkalmazkodást, mely a fenti kormányzati intézkedéssel is maradéktalanul összhangban van. Az OFFI Zrt. 2019–22 közötti digitalizációs intézményfejlesztési stratégiájában foglalt modernizációs megoldásoknak is köszönhetően a köztulajdonban álló fordítóiroda válságvédelmi intézkedései hatásosak voltak a 2020. évben; az ügyfélkör, a dolgozók és közreműködő szakmunkatársak köre – így tehát a közfeladatellátás – változatlan.

Weblaphír_20210115_hitelesfordítás

Az elektronikusan hiteles fordítás papírmentes, teljesen elektronikus formájú hiteles fordítás. E-hiteles fordítás megrendelésére akkor van mód, ha az ügyfél elektronikusan hiteles dokumentummal rendelkezik, amelyet vagy elektronikus úton vagy – a bíróságok elektronikus beadványkezelési gyakorlatához igazodva – személyesen, adathordozón nyújt be. A dokumentum – a forráshitelesség ellenőrzését és annak dokumentálását követően – 2021. január 1-jétől immáron illetékmentesen kerül be az OFFI munkafolyamatába.

 

2021. január 15.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.

Március 15. alkalmából Igazságügyi Miniszteri elismerés az OFFI dolgozóinak

20220323
Varga Judit igazságügyi miniszter Nemzeti ünnepünk alkalmából miniszteri elismeréseket adományozott. Az elismerések átadási ünnepségére szóló meghívó 2022. március 17. csütörtök 11.00 órára invitálta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. két munkatársát is.

Közlemény az orosz-ukrán háborúban érintettek okiratainak magyarországi hitelesített fordításáról

20220301
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve ukrán állampolgársággal esetleg nem rendelkező személyekkel szolidaritást vállal, ezért személyállapoti okmányait szükség esetén gyors határidővel és kedvezményes, fix áron fordítja le.

Modernizált ügyfélbarát ügyvitel a hiteles fordítások egységes minőségéért

20210827_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ügyviteli modernizációja mérföldkőhöz érkezett. Az MSZ EN ISO 9001:2015 által támogatott munkafolyamatokba beépülnek a társaság intézményfejlesztési stratégiája alapján indult projektek digitalizációs eredményei.

Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején – az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és az OFFI fordítástudományi konferenciája

2021.12.3-4
Komunikáció és nyelv – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején címmel rendezett nemzetközi tudományos- és szakkonferenciát az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.