Dr. Németh Gabriella, az OFFI főigazgatója üdvözli a résztvevőket

2019 nyarán két évre szóló megállapodást írt alá az OFFI Zrt. és a vajdasági Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. Az együttműködés keretében 2019 októberében az OFFI fordítói, lektorai és a Titkárság nyelvi közvetítő munkatársai szakmai napot tartottak.

Dr. Németh Gabriella az OFFI vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a résztvevők közös célja, hogy a saját nyelvén lehetőleg adatbázisba rendezett és ellenőrzött jogi és közigazgatási terminológiai szókincs álljon rendelkezésre az ezeken a nyelvterületeken dolgozó nyelvi közvetítők támogatására. Az OFFI elkötelezett a tudásmegosztás iránt, ehhez kiváló alkalom e szakmai továbbképzés is.

Mackó Zsuzsanna, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi  Nemzeti Közösségi Titkárság Nemzeti Kisebbségi Osztályának vezetője bevezetőjében kiemelte, hogy minden olyan képzési, továbbképzési, fejlődési lehetőségre nagy szükség van, amely a meglévő egyetemi képzéseket egészíti ki, vagy a hiányzó képzési lehetőségeket pótolja. Kiváló alkalom a magyar és szerb nyelvirányon dolgozók számára az OFFI-ban rendelkezésre álló tapasztalat megismerése.

Dr. Szoták Szilvia, az OFFI lektorátusvezetője nyitotta meg a rendezvényt, és megerősítette, hogy az OFFI AKADÉMIA a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a fordító és tolmács kollégák továbbképzésére a szomszédos országok vonatkozásában is, hiszen a magyar–magyar kapcsolatok építése, a szaknyelvi regiszterek fejlesztése, hiányainak feltérképezése elősegíti és támogatja az OFFI-ban folyó minőségi munkát.

Guelminó Szilvia online megtartott előadása

Guelminó Szilvia (OFFI vezető lektor), távoli online kapcsolatról tartotta meg előadását az intézmények, ügynökségek, hivatalok, osztályok elnevezéseiről. Dr. Kacziba Ágnes (OFFI, SZTE) a végzettségek, foglalkozások magyarországi és szerbiai fordulatait mutatta be, Újvári Andrástól (OFFI) pedig a Rendőrségi beosztások Magyarországon és Szerbiában és az ebből eredő terminológiai problémákról hallhattak az résztvevők. Az előadásokat Dr. Tamás Dóra Mária (OFFI, vezető terminológus) kitekintése zárta, melyben az OFFI-ban folyó terminológiai munka és fordítói támogatás részleteit mutatta be.

Közös munkaebédet követően a délután workshoppal zárult, amelyen nemcsak a nap tapasztalatait összegezték a kollégák, hanem egymásnak konkrét tippeket és megoldásokat adtak a szakmai továbbképzésen felmerült kérdésekre, felvetésekre. A továbbképzésnek az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Bajza utcai oktatóterme adott otthont.

Mindkét szervezet jogszabály alapján végzi nyelvi közvetítői feladatait, és elsődleges tevékenységi fókuszában megtalálhatóak a jogszabályfordítások és az ehhez kapcsolódó terminológiai segédletek kialakítása.

© Fotó: OFFI archívum: magyar-szerb terminológiai továbbképzés az OFFI AKADÉMIÁN, 2019. október 08. napján

2019. október 10.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Jogi szaknyelv és közérthetőség a digitalizáció korában

20220609
Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben címmel országos szakmai konferenciának adott otthon a székesfehérvári városháza 2022. május 20-án. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda előadói is részt vettek a Magyar Jogászegylet szakmai rendezvényén, amelyen a megjelenteket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ AZ OFFI VEZÉRIGAZGATÓJA ÉS AZ ESZÉKI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁNAK DÉKÁNJA

20220517_01
Az OFFI budapesti központjában május 13-án együttműködési megállapodást írt alá az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, dr. Trojan, Ivan és dr. Németh Gabriella, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója.

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.

Március 15. alkalmából Igazságügyi Miniszteri elismerés az OFFI dolgozóinak

20220323
Varga Judit igazságügyi miniszter Nemzeti ünnepünk alkalmából miniszteri elismeréseket adományozott. Az elismerések átadási ünnepségére szóló meghívó 2022. március 17. csütörtök 11.00 órára invitálta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. két munkatársát is.

Közlemény az orosz-ukrán háborúban érintettek okiratainak magyarországi hitelesített fordításáról

20220301
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve ukrán állampolgársággal esetleg nem rendelkező személyekkel szolidaritást vállal, ezért személyállapoti okmányait szükség esetén gyors határidővel és kedvezményes, fix áron fordítja le.

Modernizált ügyfélbarát ügyvitel a hiteles fordítások egységes minőségéért

20210827_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ügyviteli modernizációja mérföldkőhöz érkezett. Az MSZ EN ISO 9001:2015 által támogatott munkafolyamatokba beépülnek a társaság intézményfejlesztési stratégiája alapján indult projektek digitalizációs eredményei.