20231121_00.png

A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére a 100%-ban köztulajdonú Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál. A programmal kapcsolatos részletes információk a program honlapján, a https://hazavaro.gov.hu/ oldalon érhetők el.

Az OFFI szolgáltatásai között megtalálhatók a Hazaváró programhoz szükséges okiratok kedvezményes fordításai, így a tényleges karakterszámtól független, előre kalkulálható, ún. fixáras (darabáras) megoldások, amelyek az egyszerű – 1-2 oldalas, formalizált – iratok, egyszerű igazolványok fordítása esetén vehetők igénybe. A darabáras megoldásban nem ügyintézhető iratok fordítása (pl. kézzel írt vagy ritka nyelvirányokon kiállított hosszabb iratok, bizonyítványok stb.) esetén a Hazaváró programban részt vevők számára az állami fordítóiroda a karakterenként számítandó fordítási díjból 20% díjkedvezményt nyújt. A hatósági ügyintézéshez szükséges fordításokat hitelesíteni kell – ennek díjából a programban részt vevők mindezek mellett további 50% kedvezményt vehetnek igénybe.

A különböző élethelyzeteknek megfelelő, komplex kormányzati szolgáltatáscsomagban a program kialakítói az egyablakos ügyintézésre törekedtek, így az összes ilyen ügyet a Hazaváró pontokra integrálták, az ügykezelést pedig egyszerűsítették. Számos, Hazaváró ponttal azonos városban találhatóak az OFFI ügyfélszolgálati irodák is – Budapest, Békéscsaba, Baja, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg – amelyek szintén igénybe vehetők a fordítási ügyintézéshez.

20231121_01.png

Az OFFI ügyfélszolgálati irodái: https://www.offi.hu/kapcsolat

 

2023. november 21.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés a magyar állami fordítóiroda (egykor minisztériumi fordító osztály, később önálló gazdasági iroda, ma OFFI Zrt.) alapításának 155 éves évfordulójáról.

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját, valamint a mesterséges intelligencia és a digitalizáció OFFI tevékenységében való megjelenését egyaránt érintik, az interjú rövidített változatát az alábbiakban az érdeklődőkkel is megosztjuk:

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.

OFFI TRANSLAB: Fenntartható digitális nyelvi közfeladat-ellátás a 21. században

20231002
Az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella az OFFI dolgozói közösségének bejelentette, hogy a 2023 és 2026 közötti új Cégstratégia az Igazságügyi Minisztérium alapítói elfogadásával hatályba lépett, így az Alapító felhatalmazásával 2023 nyarától az OFFI új fejlesztéseken dolgozik.

Az OFFI egyetemi gyakornoki programja (2023)

20230908
Az OFFI Zrt. kiemelten fontosnak tartja a fordító- és tolmácsképzés támogatását, amelyet komplex szakmai programmal és munkatársainak elkötelezett szerepvállalásával valósít meg. Évente átlagosan húsz gyakornok érkezik az ország egyetemeiről, hogy személyesen, online vagy hibrid módon eltöltsenek négy szakmailag tanulságos hetet az ország legnagyobb fordítóirodájánál. A jelentkezők kiválasztása szigorú szempontok alapján történik.