20221220

Az OFFI Zrt. menedzsmentjének javaslatára és a felügyelőbizottság támogatása mellett a tulajdonosi joggyakorló Igazságügyi Minisztérium elfogadta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2023 és 2026 közötti középtávú intézményfejlesztési stratégiáját. A következő négy esztendőben a folyamatosan megújuló állami fordítóiroda működési fókuszában a digitális és nyelvtechnológiai megoldásoknak a nyelvi közvetítői közfeladat-ellátás szolgálatába állítása áll. 

Az OFFI Zrt. az előző (2016 és 2018, illetve 2019 és 2022 közötti) időszakok projekteredményeire építkezik, a jelenlegi stratégiai időszakban pedig új célokat tűz ki, miközben a korábbi fejlesztési időszakok jó gyakorlatait megtartja. Az új intézményfejlesztési stratégia a válságálló növekedés fejlesztési programja. A Társaság hosszú távon fenntartható növekedési pályát céloz meg, és az emberre mint alkotó és nem mint akadályozó közreműködőre számít. Készen áll továbbá a gépi fordítási megoldások magas jogi szaknyelvi minőségéhez szükséges új közfeladatok vizsgálatára is, miközben a digitalizációs fejlesztéseket projektek útján valósítja meg.

A megújított stratégiai fókusz kettős: a Társaság nemcsak a közfeladatként definiálható, jogszabályi delegáláson alapuló igazságügyi feladatok ellátásának színvonalát fejleszti, hanem a globális fordítóipari trendek tapasztalatait és a magyar jogi szaknyelv sajátosságait ötvöző digitális fordítóirodai megoldásokra is koncentrál. Az állami fordítóiroda víziója szerint amennyiben az igazságügyi fordítást és tolmácsolást a digitális ökoszisztémában is közfeladatként tartjuk fókuszban, az OFFI Zrt. nyelvi hitelesítő szolgáltatásai valamennyi hatalmi ág és a lakosság által dinamikusan és fenntartható módon igénybe vehetők maradnak, eközben pedig saját digitális adatbázisai és nyelvi közvetítő továbbképzései révén a közel 155 éves magyar jogi szaknyelvi fordítási hagyományok is fenntarthatóak.

20230808

2023 és 2026 között cél egy olyan szervezeti kultúrával bíró működési modell fenntartása, amely az 1869 óta érvényesülő szervezeti és szakmai hagyományokat tovább viszi, válasszal szolgál a 21. századi modernizációs igényekre, valamint az önálló finanszírozású, jövedelmező közfeladat-ellátási képességét erősíti a Társaság és a szakfordítási és tolmácsolási feladatok felett ágazati irányítást is gyakorló tulajdonosi joggyakorlója számára. 

A 100%-ban köztulajdonú OFFI Zrt. rendszeresen beszámol a nyilvánosság számára az új stratégiai fejlesztési programjairól és legújabb innovatív fejlesztéseiről és kiadványairól.
 

2023. augusztus 8.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában

20240326_hír_00
Az OFFI Zrt. 2024. március 22-én Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában címmel az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen nemzetközi konferenciát szervezett. A konferencián köszöntőt mondott Németh Balázs miniszteri biztos, az OFFI Zrt. vezérigazgatója, aki köszöntőjében tolmácsolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter üdvözlő szavait...

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés...

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját...

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.