20201117_00

Egykori kollégánkra, mentorunkra emlékezünk

Dr. Vida Tamás (1924) fordító, tolmács, az OFFI egykori igazgató-helyettese egy „csodaember”. Budapesten, 1924. április 14-én született.  1949-ben latin-francia szakos tanári oklevelet és doktori oklevelet szerzett. Óriási tudását, szakmai tapasztalatát generációról generációra adta tovább. Francia, olasz, spanyol latin és újlatin nyelveken fordított és tolmácsolt. 1967-től kezdve az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda lektora, lektorátus vezetője, 1982-től pedig szakmai igazgató-helyettese. 1986-os nyugdíjazása óta is folyamatosan dolgozott az OFFI-nak. A 2018-ban megjelent terminológiai kiadvány lektoraként az utolsó években is aktívan dolgozott.
Sokan tanulták meg tőle a fordító és tolmács szakma csínját-bínját, s emellett kiváló ember, mindenki Tamás bácsija volt. 1973-2010 között külső előadó az ELTE BTK Fordító és- Tolmácsképző Központjában illetve Tanszékén, valamint a Külkereskedelmi Főiskolán francia jogi és államigazgatási szövegek fordítását oktatja, címzetes főiskolai docens címet kap. Az „örök tanító” volt – ahogy a kollégák jellemezték –, aki előítéletek nélkül, a legnagyobb türelemmel adta át a tudást. Sokan a mai napig használják jegyzeteit. Veszteségei ellenére vidámság jellemezte. Csupaszív kolléga, remek vezető volt: soha nem bántott meg senkit, szemtől-szembe rendezte a konfliktusokat.

20201117_01

Mintegy tíz éven át a Fédération Internationale des Traducteurs folyóiratának, a BABEL-nek is szerkesztő-bizottsági tagja volt. 2000-ben szakmai munkásságáért megkapta a köztársasági elnök személyes elismerését kifejező aranyérmet.
A Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesületének első, alapító elnöke, örökös tagja.
2019-ben a Parlament felsőházi termében az OFFI Zrt. munkatársai, mentorai, lektorai és egykori vezetői részesültek kiemelkedő tevékenységükért emlékéremben és elismerő oklevélben. Ezek közül megemlékezett a Magyar Jogi Nyelv szerkesztősége is az állami fordítószolgálatban generációkon átívelő pályát betöltő és a fiatalokat lelkesen

20201117_03

betanító dr. Vida Tamás lektornak nyújtott elismerésről, aki 95 évesen, unokája oldalán, percekig tartó vastaps kíséretében személyesen vette át a díjat dr. Németh Gabriella vezérigazgatótól.  
Szakmai alázat, hatalmas tudásvágy jellemezte. Hosszú és tartalmas életút adatott meg neki, számos szakmai sikert élt meg. Óriási tisztelettel és kifogyhatatlan szeretettel gondolunk rá!
2019-ben még a Parlamentben ünnepelt velünk…
Az állami fordítószolgálat 150 éves jubileumára készült ünnepi OFFI kiadványban nemcsak az OFFI korábbi vezérigazgatója, Szappanos Géza emlékezett rá, hanem az OFFI munkatársai is, interjú is készült vele.
Egykori tanítványának, dr. Tamás Dóra Mária vezető terminológus Bevezetés a jogi terminológiába című könyvéhez ő adta az inspirációt.

Az interjú ismételt közzétételével emlékezünk meg nagyságáról.

A dr. Vida Tamással készült interjú itt olvasható:
https://150.offi.hu/sites/default/files/media/pdf/10-%20Vida%20Tam%c3%a1s.pdf
Temetése 2020. november 18-án, szerdán, 12:00 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita temetőben.

 

2020. november 17.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.

Március 15. alkalmából Igazságügyi Miniszteri elismerés az OFFI dolgozóinak

20220323
Varga Judit igazságügyi miniszter Nemzeti ünnepünk alkalmából miniszteri elismeréseket adományozott. Az elismerések átadási ünnepségére szóló meghívó 2022. március 17. csütörtök 11.00 órára invitálta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. két munkatársát is.

Közlemény az orosz-ukrán háborúban érintettek okiratainak magyarországi hitelesített fordításáról

20220301
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve ukrán állampolgársággal esetleg nem rendelkező személyekkel szolidaritást vállal, ezért személyállapoti okmányait szükség esetén gyors határidővel és kedvezményes, fix áron fordítja le.

Modernizált ügyfélbarát ügyvitel a hiteles fordítások egységes minőségéért

20210827_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ügyviteli modernizációja mérföldkőhöz érkezett. Az MSZ EN ISO 9001:2015 által támogatott munkafolyamatokba beépülnek a társaság intézményfejlesztési stratégiája alapján indult projektek digitalizációs eredményei.

Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején – az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és az OFFI fordítástudományi konferenciája

2021.12.3-4
Komunikáció és nyelv – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején címmel rendezett nemzetközi tudományos- és szakkonferenciát az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.