20201117_00

Egykori kollégánkra, mentorunkra emlékezünk

Dr. Vida Tamás (1924) fordító, tolmács, az OFFI egykori igazgató-helyettese egy „csodaember”. Budapesten, 1924. április 14-én született.  1949-ben latin-francia szakos tanári oklevelet és doktori oklevelet szerzett. Óriási tudását, szakmai tapasztalatát generációról generációra adta tovább. Francia, olasz, spanyol latin és újlatin nyelveken fordított és tolmácsolt. 1967-től kezdve az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda lektora, lektorátus vezetője, 1982-től pedig szakmai igazgató-helyettese. 1986-os nyugdíjazása óta is folyamatosan dolgozott az OFFI-nak. A 2018-ban megjelent terminológiai kiadvány lektoraként az utolsó években is aktívan dolgozott.
Sokan tanulták meg tőle a fordító és tolmács szakma csínját-bínját, s emellett kiváló ember, mindenki Tamás bácsija volt. 1973-2010 között külső előadó az ELTE BTK Fordító és- Tolmácsképző Központjában illetve Tanszékén, valamint a Külkereskedelmi Főiskolán francia jogi és államigazgatási szövegek fordítását oktatja, címzetes főiskolai docens címet kap. Az „örök tanító” volt – ahogy a kollégák jellemezték –, aki előítéletek nélkül, a legnagyobb türelemmel adta át a tudást. Sokan a mai napig használják jegyzeteit. Veszteségei ellenére vidámság jellemezte. Csupaszív kolléga, remek vezető volt: soha nem bántott meg senkit, szemtől-szembe rendezte a konfliktusokat.

20201117_01

Mintegy tíz éven át a Fédération Internationale des Traducteurs folyóiratának, a BABEL-nek is szerkesztő-bizottsági tagja volt. 2000-ben szakmai munkásságáért megkapta a köztársasági elnök személyes elismerését kifejező aranyérmet.
A Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesületének első, alapító elnöke, örökös tagja.
2019-ben a Parlament felsőházi termében az OFFI Zrt. munkatársai, mentorai, lektorai és egykori vezetői részesültek kiemelkedő tevékenységükért emlékéremben és elismerő oklevélben. Ezek közül megemlékezett a Magyar Jogi Nyelv szerkesztősége is az állami fordítószolgálatban generációkon átívelő pályát betöltő és a fiatalokat lelkesen

20201117_03

betanító dr. Vida Tamás lektornak nyújtott elismerésről, aki 95 évesen, unokája oldalán, percekig tartó vastaps kíséretében személyesen vette át a díjat dr. Németh Gabriella vezérigazgatótól.  
Szakmai alázat, hatalmas tudásvágy jellemezte. Hosszú és tartalmas életút adatott meg neki, számos szakmai sikert élt meg. Óriási tisztelettel és kifogyhatatlan szeretettel gondolunk rá!
2019-ben még a Parlamentben ünnepelt velünk…
Az állami fordítószolgálat 150 éves jubileumára készült ünnepi OFFI kiadványban nemcsak az OFFI korábbi vezérigazgatója, Szappanos Géza emlékezett rá, hanem az OFFI munkatársai is, interjú is készült vele.
Egykori tanítványának, dr. Tamás Dóra Mária vezető terminológus Bevezetés a jogi terminológiába című könyvéhez ő adta az inspirációt.

Az interjú ismételt közzétételével emlékezünk meg nagyságáról.

A dr. Vida Tamással készült interjú itt olvasható:
https://150.offi.hu/sites/default/files/media/pdf/10-%20Vida%20Tam%c3%a1s.pdf
Temetése 2020. november 18-án, szerdán, 12:00 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita temetőben.

 

2020. november 17.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és az OFFI szakmai napja az együttműködés jegyében

20230530_00.jpg
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) által 2022. szeptember 21-én aláírt együttműködési megállapodásban a felek kölcsönös elköteleződésüket fejezték ki a közokirat-hamisítások elleni fellépés mellett.

Kiváló magyar üzleti márka: sikeres tavaszi eredmények az állami fordítóirodában

20230516
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda 2023 első negyedévét követően – a 01–04. havi árbevétel alapján – az egész országra kiterjedően közel 104%-os eredménnyel teljesítette a tulajdonosi joggyakorló Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott üzleti tervben foglalt elvárásokat.

Minőségbiztosítási szabványok határozzák meg a hiteles fordítási munkafolyamatokat

20230117
Sikeres újratanúsító auditot teljesített az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) 2023. januárban. A nagy múltú tanúsító szervezet, a Bureau Veritas megállapította, hogy az átvizsgált irányítási rendszer dokumentációja megfelel az audit szabványoknak és megfelelő keretet biztosít az irányítási rendszer működéséhez. 

Sikeres szakmai és üzleti évet zár az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda

20221220
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) idén is figyelemreméltó eredményeket ért el a szakmai együttműködések kialakítása, a közfeladatok magas szintű ellátása, valamint a dolgozók és fordítók szakmai képzése terén, miközben lezárul a 2019 és 2022 közötti intézményfejlesztési stratégiai időszak is.