20231121

Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. Nem vagyok tagja a követek házának. De birtokos vagyok; és ha feláll oly intézet, mely a magyar nyelvet kifejtse, mely avval segítse elő honosainknak magyar neveltetését, jószágomnak egy évi jövedelmét feláldozom reá.”

„Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.  E napon fogadták el az 1844. évi II. törvénycikket, amely többek között kimondta, hogy a jövőben minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve a magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni és minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás, oktatás. 

A Magyar Nyelv Napja előtt tisztelegve az OFFI Zrt. 2023. november 17-én rendezi meg szakmai előadásokkal színesített társasági estjét. A program az OFFI dolgozói részére tartott képzési programmal indul: ennek keretében először az OFFI 2023-2026 közötti intézményfejlesztési stratégiájáról szóló, formabontó előadást hallgatnak meg a dolgozók a színpadra lépő vezetőktől. Ezt követi a különböző generációk együttműködéséről szóló prezentáció, amelyben Steigerwald Krisztián a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást című interaktív előadásában humorosan közelíti meg napjaink problémáját: a fiatalok és a régi vállalati dolgozók együttműködésének kihívásait.

A fordítók, lektorok és a cég dolgozói és szaktanácsadói vehetnek részt a vezérigazgató meghívására a zártkörű képzési eseményen. A szakmai napon elhangzó programok aktualitását az adja, hogy idén elindult az OFFI következő 4 éves stratégiája, továbbá az OFFI jövőre ünnepli az állami fordításügy 155 éves jubileumát, amelyre nagyszabású projekttel is készülnek a társaság munkatársai.  A társaság napi kihívásait jelenti a hagyományok ötvözése a modern kor kihívásaival. 

 

20231116_01

 

A program a dolgozói elismerések átadásával, valamint ünnepi vacsorával, zenés társasági esttel folytatódik. A zártkörű rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a szervezet számára kézzel foghatóvá váljon a nyelvi hagyományok fontossága, a szervezeti hagyományok átörökítésének kihívása és az új digitalizációs és hitelesítési közfeladatokat szem előtt tartó stratégiai projektek tartalma. A szakmai napot záró zenés társasági esten az országosan több mint 140 munkavállalót foglalkoztató OFFI Zrt. budapesti, észak-magyarországi, dunántúli és dél- és kelet-magyarországi régiójában dolgozó munkatársai kötetlenül találkozhatnak egymással. A magyar nyelv napja alkalmából tartott eseményen a résztvevők megemlékeznek arról is, hogy Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el a magyar nyelv napjára vonatkozó határozatot annak emlékére, hogy V. Ferdinánd magyar király e napon szentesítette aláírásával a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvénycikket. 

20231116_02
20231121_01

(&) Fotó: OFFI Magyar Nyelv Napja - Gálaműsor 
(2022. november) 
 

2023. november 16.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját, valamint a mesterséges intelligencia és a digitalizáció OFFI tevékenységében való megjelenését egyaránt érintik, az interjú rövidített változatát az alábbiakban az érdeklődőkkel is megosztjuk:

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

OFFI TRANSLAB: Fenntartható digitális nyelvi közfeladat-ellátás a 21. században

20231002
Az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella az OFFI dolgozói közösségének bejelentette, hogy a 2023 és 2026 közötti új Cégstratégia az Igazságügyi Minisztérium alapítói elfogadásával hatályba lépett, így az Alapító felhatalmazásával 2023 nyarától az OFFI új fejlesztéseken dolgozik.

Az OFFI egyetemi gyakornoki programja (2023)

20230908
Az OFFI Zrt. kiemelten fontosnak tartja a fordító- és tolmácsképzés támogatását, amelyet komplex szakmai programmal és munkatársainak elkötelezett szerepvállalásával valósít meg. Évente átlagosan húsz gyakornok érkezik az ország egyetemeiről, hogy személyesen, online vagy hibrid módon eltöltsenek négy szakmailag tanulságos hetet az ország legnagyobb fordítóirodájánál. A jelentkezők kiválasztása szigorú szempontok alapján történik. 

Az e-hiteles fordítás nyugdíjazta a másolathitelesítő fapecsétet

20230831
Az OFFI Zrt. 2016 és 2018 közötti középtávú fejlesztési stratégiájának elfogadásával a digitalizáció a papíralapú ügyintézés több évtizedes egyeduralmát törte meg az állami fordítóirodában. 2017. október óta az OFFI e-hiteles fordításának technológiai lényege az elektronikusan hiteles iratok „összefűzése” a digitális érintetlenség biztosításával.