20231121

Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. Nem vagyok tagja a követek házának. De birtokos vagyok; és ha feláll oly intézet, mely a magyar nyelvet kifejtse, mely avval segítse elő honosainknak magyar neveltetését, jószágomnak egy évi jövedelmét feláldozom reá.”

„Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.  E napon fogadták el az 1844. évi II. törvénycikket, amely többek között kimondta, hogy a jövőben minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve a magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni és minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás, oktatás. 

A Magyar Nyelv Napja előtt tisztelegve az OFFI Zrt. 2023. november 17-én rendezi meg szakmai előadásokkal színesített társasági estjét. A program az OFFI dolgozói részére tartott képzési programmal indul: ennek keretében először az OFFI 2023-2026 közötti intézményfejlesztési stratégiájáról szóló, formabontó előadást hallgatnak meg a dolgozók a színpadra lépő vezetőktől. Ezt követi a különböző generációk együttműködéséről szóló prezentáció, amelyben Steigerwald Krisztián a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást című interaktív előadásában humorosan közelíti meg napjaink problémáját: a fiatalok és a régi vállalati dolgozók együttműködésének kihívásait.

A fordítók, lektorok és a cég dolgozói és szaktanácsadói vehetnek részt a vezérigazgató meghívására a zártkörű képzési eseményen. A szakmai napon elhangzó programok aktualitását az adja, hogy idén elindult az OFFI következő 4 éves stratégiája, továbbá az OFFI jövőre ünnepli az állami fordításügy 155 éves jubileumát, amelyre nagyszabású projekttel is készülnek a társaság munkatársai.  A társaság napi kihívásait jelenti a hagyományok ötvözése a modern kor kihívásaival. 

 

20231116_01

 

A program a dolgozói elismerések átadásával, valamint ünnepi vacsorával, zenés társasági esttel folytatódik. A zártkörű rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a szervezet számára kézzel foghatóvá váljon a nyelvi hagyományok fontossága, a szervezeti hagyományok átörökítésének kihívása és az új digitalizációs és hitelesítési közfeladatokat szem előtt tartó stratégiai projektek tartalma. A szakmai napot záró zenés társasági esten az országosan több mint 140 munkavállalót foglalkoztató OFFI Zrt. budapesti, észak-magyarországi, dunántúli és dél- és kelet-magyarországi régiójában dolgozó munkatársai kötetlenül találkozhatnak egymással. A magyar nyelv napja alkalmából tartott eseményen a résztvevők megemlékeznek arról is, hogy Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el a magyar nyelv napjára vonatkozó határozatot annak emlékére, hogy V. Ferdinánd magyar király e napon szentesítette aláírásával a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvénycikket. 

20231116_02
20231121_01

(&) Fotó: OFFI Magyar Nyelv Napja - Gálaműsor 
(2022. november) 
 

2023. november 16.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában

20240326_hír_00
Az OFFI Zrt. 2024. március 22-én Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában címmel az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen nemzetközi konferenciát szervezett. A konferencián köszöntőt mondott Németh Balázs miniszteri biztos, az OFFI Zrt. vezérigazgatója, aki köszöntőjében tolmácsolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter üdvözlő szavait...

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés...

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját...

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

OFFI TRANSLAB: Fenntartható digitális nyelvi közfeladat-ellátás a 21. században

20231002
Az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella az OFFI dolgozói közösségének bejelentette, hogy a 2023 és 2026 közötti új Cégstratégia az Igazságügyi Minisztérium alapítói elfogadásával hatályba lépett, így az Alapító felhatalmazásával 2023 nyarától az OFFI új fejlesztéseken dolgozik.