OFFI

Mi magyarok joggal vagyunk büszkék egyedi, különleges, semmihez sem hasonlítható nyelvünkre. Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar. Ezen a napon fogadták el ugyanis az 1844. évi II. törvénycikket, amely többek között kimondta, hogy a jövőben minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve a magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni és minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás, oktatás.

Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el a magyar nyelv napjára vonatkozó határozatot annak emlékére, hogy V. Ferdinánd magyar király e napon szentesítette aláírásával a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvénycikket. Ugyancsak e jeles alkalom előtt tisztelegve az OFFI Zrt. minden évben megrendezi gálaestjét, amelyen jubileumi visszatekintéssel, ünnepi köszöntőkkel és dolgozói elismerések átadásával, valamint színházi programmal és ünnepi vacsorával látja vendégül mintegy 140 munkatársát. 2019-ben a magyar nyelv napján tartott gálaműsor az állami fordítószolgálat 150 éves jubileumi évét is lezárta.

20221118_01

E szép hagyományt 2022 novemberében folytatta az immáron 153 éves állami fordítószolgálat. Az idei évben nemcsak az OFFI dolgozóit, belfordítóit, szakértő tanácsadóit látta vendégül a Társaság, hanem a félezernél is több főt számláló külfordítói kar képviselőit is meghívta az ünnepi alkalomra. Dr. Németh Gabriella vezérigazgató köszöntőjében megemlékezett arról, hogy mintegy negyedszázaddal az után, hogy a magyar nyelv hivatalossá vált, 1869-ben a Miniszterelnökségen belül megalakult a Központi Fordító osztály. Idézte Klaudy Kinga professzorasszony írását, aki felhívta a figyelmet arra, hogy „ezzel tulajdonképpen elkezdték lerakni a fordítói szakma alapjait, hiszen a fordítást évszázadokon keresztül kedvtelésből végző papokat, írókat, államférfiakat felváltják azok a fordítók, akiknek ez a tevékenység a megélhetést jelentette.” (Klaudy, 1994)

20221118_02

Az Igazságügyi Minisztérium képviseletében az OFFI Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, dr. Pálvölgyi Ákos köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte a magyar nyelv és a közérthetőség jelentőségét az igazságügyben, a jogi normák alkalmazása során.

Ezután az este Dombóvári Istvánnak, a stand-up comedy jeles képviselőjének műsorával folytatódott, amely bővelkedett a magyar nyelv adta játékos nyelvi fordulatokban és a szavak többértelműségéből eredő viccekben. A vacsora mellé vendégművészek élő zenei műsorát élvezhették az állami fordítóiroda vendégei, majd a műsor a dolgozói programmal ért véget.

 

20221118_000
20221118_04
20221118_05

 

2022. november 18.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában

20240326_hír_00
Az OFFI Zrt. 2024. március 22-én Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában címmel az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen nemzetközi konferenciát szervezett. A konferencián köszöntőt mondott Németh Balázs miniszteri biztos, az OFFI Zrt. vezérigazgatója, aki köszöntőjében tolmácsolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter üdvözlő szavait...

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés...

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját...

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.