Résztvevők az OFFI Akadémia V. Projektkonferenciáján

A 2019-ben 150 éves hagyományait ünneplő állami fordítószolgálat október 10-én rendezte meg Budapesten a fejlesztési projektekkel kapcsolatos OFFI Akadémia V. Projektkonferenciát. Meghívott vendégként részt vett az eseményen dr. Sembery-Sugár Hajnalka, az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Felügyeleti Főosztályának vezetője és Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) elnöke is.

dr. Németh Gabriella vezérigazgató megnyitja a konferenciát

A rendezvényt dr. Németh Gabriella vezérigazgató nyitotta meg, aki ismertette az OFFI 2019–2022-es évekre szóló intézményfejlesztési stratégiájában megfogalmazott célokhoz kapcsolódó fejlesztési terveket: az OFFI a közfeladatellátásra fókuszáltan adatbázisok és új digitális megoldások fejlesztését tűzte ki célul és nagy hangsúlyt fektet a minőségbiztosításra, a terminológiai egységesítést segítő adatbázisfejlesztésekre, és minden olyan projektalapú és automatizmust jelentő megoldásra, amely a hiteles fordítások, az igazságügyi nyelvi közvetítés és az ellátandó közfeladatok valamennyi szegmensét segítik, támogatják.

Dr. Szoták Szilvia lektorátusvezető a szakma és a projektek szükségszerű együttműködését mutatta be: hogyan segíti a fordítók és a tolmácsok munkáját a digitalizáció, a CAT eszközök megjelenése és a gépi fordítás elterjedése, valamint az OFFI által fejlesztett adatbázisok hogyan könnyíthetik és gyorsíthatják a fordítók munkáját.

Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökének bemutatója

Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) elnöke bemutatta, hogyan látja a PMSZ az OFFI-ban végbemenő szervezeti transzformációt, és ismertette a tavasszal lezajlott – nemzetközi sztenderdeken alapuló – szervezeti kultúra felmérésének eredményét. Független szakértőként megállapította, hogy az OFFI projektmenedzsment mutatói a rövid, mindössze hároméves bevezetési időszak után már megközelítik a szolgáltatási ágazatra jellemző átlagos jó értékeket.

Dr. Kántor Ákos projektkoordinációs tanácsadó előadása

Dr. Kántor Ákos projektkoordinációs tanácsadó az új projektek megváltozott környezetét mutatta be. A 2019-ben hatályba lépett új szabályozás alapján a projektek előkészítését a korábbinál is alaposabban kell elvégezni, az informatikai beszerzéseket pedig a kormányzati elvárásoknak megfelelően ciklikusan, alkalmanként másfél évre előre tervezve célszerű megvalósítani.

A plenáris előadásokat követően az OFFI projektvezetői bemutatták projektjeiket: az elektronizált szerződéskötést célzó projekt elindult, és új lehetőségeket kínál az anonimizált okirattár projekt is. Ismertették továbbá az OFFI új, tervezés alatt álló honlapjának grafikai elemeit is, amelyeket egy mini közvéleménykutatás keretében véleményezhettünk is.

A konferenciát az immáron hagyományos projektvezetői fórum zárta. A projektekben kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák számára a társaság vezérigazgatója elismerő okleveleket adott át, amelyek egyértelmű üzenetet adnak a társaság valamennyi dolgozója részére, azaz a projektek az integráltan minőségbiztosított OFFI Zrt. építőkövei, amelyeken a fejlesztések biztonsága és a tényleges eredmények nyugszanak. Az OFFI Zrt. már évek óta a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) aktív tagja, így részesülhet a legsikeresebb magyar projekteket érintő tudásmegosztásból.

2019. november 21.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában

20240326_hír_00
Az OFFI Zrt. 2024. március 22-én Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában címmel az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen nemzetközi konferenciát szervezett. A konferencián köszöntőt mondott Németh Balázs miniszteri biztos, az OFFI Zrt. vezérigazgatója, aki köszöntőjében tolmácsolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter üdvözlő szavait...

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés...

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját...

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.