Teltház a konferencián

Nagysikerű konferenciát tartott az OFFI 2016. október 21-én, pénteken. A Radisson Blu Hotel rendezvényterme megtelt, több mint 170 fordító, lektor és terminológus érkezett.

A jelentkezők nagy száma  jól mutatja, hogy a dolgozók és az együttműködő munkatársak igénylik a képzést, a szakmai beszélgetéseket, az élő tapasztalatcserét.

A konferencia témája a hiteles fordítás, lektorálás és tolmácsolás etikája volt, melyről két, egyórás előadás keretében beszélt Dr. Robin Edina, az ELTE megbízott oktatója és Dr. Lesetár Péter tolmács és szakfordító.

 

Dr. Németh Gabriella vezérigazgató megnyitja a konferenciát

A konferenciát Dr. Németh Gabriella, az OFFI vezérigazgatója nyitotta meg. „Az OFFI megújulásának számos visszafordíthatatlan lépése megvalósult 2016-ban: az egyik ilyen volt az OFFI Akadémia létrehozása, amely társaságunknál már egy szakmai brand lett” hívta fel a figyelmet bevezetőjében a vezérigazgató asszony. „Ennek keretében ma már nemcsak a fordítóink, a terminológusaink részére nyújtunk belső képzéseket heti rendszerességgel, hanem e képzési platform teszi lehetővé mindazon kezdő, vagy az OFFI-hoz frissen csatlakozó, a piacon már tapasztalt, ám OFFI-sként még új fordítóknak, hogy az OFFI Mentori Programja keretében alapképzést nyújtsunk az OFFI hiteles munkamódszereinek alkalmazásához.

Robin Edina, az ELTE megbízott oktatója előadás közben

Robin Edina, az ELTE megbízott oktatója egy nagyon jó hangulatú és tartalmas előadás keretében a fordító és lektor harmonikus együttműködéséről beszélt. „Fordító és a lektor kapcsolata meghatározza a fordítási folyamat sikerességét” állítja Robin. Rengeteg gyakorlati példával igazolta, hogy ez a munkakapcsolat hogyan lehet eredményes.

Lesetár Péter tolmács és szakfordító a jogi felelősséget emelte ki előadásában. „Konkrét jogszabály van rá, hogy mit és hogyan csinál az OFFI. A közhitelesség a kulcsszó, ez az Alaptörvényből is levezethető. A tolmácsnak és a fordítónak büntetőjogi felelőssége van a perben, melyen dolgozik.” Ezért a jogi szakszövegek fordításánál kiemelt jelentősége van az eredeti, fordítandó szöveg értésének.

Pillanatkép a rendezvényt záró állófogadásról

A rendezvény állófogadással és networkinggel zárult. A résztvevők visszajelzése jól mutatja az ilyen szakmai rendezvényekre való óriási igényt:

„Sokat tanultam az előadások során… elkötelezettnek érzi magát az ember a társaság felé… hasznos, segít a szakmai fejlődés útján… fórum = információ, networking érdekes előadásokkal jó lehetőség a szakemberekkel találkozni…több olyan információt kaptam ami segíti a munkámat… gondolatébresztő…  jól összefoglalva mutatja be a szakmát….„

2016. október 25.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Karanténban is fókuszban: online projektkonferencia az OFFI Akadémián

Honlap hír kép 02
2020. június 25-én került megrendezésre a VI. OFFI Akadémia projektkonferencia. E rendezvénysorozat 2017. október 11-én indult az első projektkonferencia megrendezésével, azóta szép hagyománnyá vált, amely évente két belső képzési rendezvényt jelent a projektben dolgozó munkatársak számára az állami fordítóirodában.

A COVID19 hatása a hiteles fordítási, a fordításhitelesítési és az igazságügyi tolmácsolási feladatok ellátásra

Dr. Németh Gabriella vezérigazgató asszony
Tekintettel a COVID-19 által okozott és hosszú távon előre nem látható üzleti hatásokra a 100%-ban állami tulajdonú, nagymúltú fordítóirodában – amely jogszabály alapján felelős a hiteles fordítások ellátásáért – 2020. áprilisában felállításra került az OFFI Stratégiai Kockázatokat Kezelő Munkacsoportja.

TÁJÉKOZTATÓ

OFFI bejárat
Az Ön és munkatársaink egészségének védelme érdekében az Országos Tisztifőorvos ajánlása szerint továbbra is kérjük, ha betegség tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe. Amennyiben Ön tünetmentesen látogat el az OFFI ügyfélszolgálatára, úgy kérjük, továbbra is tartsa be az egészségmegtartó előírásokat.
2020. máj. 29.

Digitális megújulás az OFFI Akadémia konferenciák világában

dr. Németh Gabriella vezérigazgató köszöntötte az online közvetítés nézőit
Az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda kiemelt stratégiai célja a hiteles, etikus tudásmegosztáson alapuló közszolgálat, melynek hatékony közvetítését egyaránt szolgálják a belső képzések, workshopok, és az immáron nagy hagyományokkal rendelkező, egyetemekkel közös fordítástudományi szakmai konferenciák. 

TÁJÉKOZTATÓ

OFFI bejárat
A jelenlegi közegészségügyi helyzetre való tekintettel, az Ön és munkatársaink egészsége védelme érdekében az Országos Tisztifőorvos ajánlása alapján kérjük, ha betegség tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe. Tájékoztatjuk, hogy irodánkban maximum az ügyintézők számával azonos számú ügyfél tartózkodhat. Kérjük, hogy ügyintézéshez kísérő nélkül érkezzen.
2020. márc. 16.