20230117

Sikeres újratanúsító auditot teljesített az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) 2023. januárban. A nagy múltú tanúsító szervezet, a Bureau Veritas megállapította, hogy az átvizsgált irányítási rendszer dokumentációja megfelel az audit szabványoknak és megfelelő keretet biztosít az irányítási rendszer működéséhez. 

Az ellenőrzés során a szervezet bizonyította, hogy az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány által meghatározott irányítási rendszert hatásosan bevezette, működteti és fejleszti. A szervezet bizonyította azt is, hogy megfelelő teljesítmény-mutatókat és célokat állapított meg és azok teljesülését nyomonköveti. Megállapították, hogy a tudatos, folyamat-vezérelt működés lehetővé teszi a szakmai fejlesztési tervek megvalósulását és a közfeladatok kiemelkedő színvonalú ellátását. A kitűzött szervezeti célok – magas minőség, etalon értékű fordítás, közszolgálat, biztonságos folyamatok, modernizált e-fordítások - szakmailag megalapozottak, és biztosítottak az ezek megvalósításához szükséges erőforrások, ezzel az elmúlt évek fejlesztései lehetővé tették a munkaszervezés költséghatékonyabb és ügyfélbarátabb átalakítását.
Kiemelt erősségként definiálható az állami fordítóirodában többek között a csapatmunka, a folyamatos megújulási képesség és a munkatársak bevonása az új ötletek megvalósításába, a projekt szemléletű feladatmegoldás, az IT fejlesztési igények kezelése és dokumentálása, a CAT csoport működése és a MIR vezetői feladatok magas szintű ellátása.

A külső szervezet általi tanúsítást a tavalyi év utolsó hónapjaiban megelőzte egy úgynevezett belső audit folyamat is, és ez az önvizsgálati program is hatásos eszköze az irányítási rendszer fenntartásának és proaktív fejlesztésének. A Bureau Veritas szerint a működés során felmerülő kockázatokat, valamint az erősségeket felmérték, elemezték, ezek ismeretében hozzák meg a működés során szükséges döntéseket az OFFI részéről. 

ISO

A tanúsító audit során az MSZ EN ISO 9001:2015 és az ISO 17100:2015 szabványkövetelményeknek való megfelelés ellenőrzése megtörtént. Az ISO 17100:2015 szabvány auditról szóló jelentés az ISO 9001:2015 jelentéstől függetlenül készült el, amelyben szerepelt, hogy a bevezetett rendszer és a kialakított gyakorlat magas szinten megfelel a vonatkozó szabvány követelményeinek. Kijelenthető, hogy a központi informatikai rendszer teljeskörűen támogatja a főfolyamatok végrehajtását és nyomonkövetését, mind a központ, mind a telephelyek vonatkozásában. Hiszen minden évben belső auditálásra kerül az országos ügyfélkapcsolati hálózat is, és az ügyfélszolgálatok vezetői önálló beszámolót készítenek az elért eredményekről, az ügyfélszolgálati elégedettség mérések eredményeiről, a megrendelői reklamációkról, valamint a megtett helyesbítő tevékenységekről. 

Az OFFI 2023. évi minőségpolitikája szerint az elért szakmai színvonal megtartásának fontos tényezője a szolgáltatás komplex folyamatában résztvevők szakmai és anyagi megbecsülése, a színvonalas és etikus működés megvalósulása. A Társaság elkötelezett a költségcsökkentő, egységesítő, közbizalmat, etikusságot és versenyképességet, valamint válságállóságot erősítő stratégiai és operatív célok megvalósításában a digitalizáció korában.

Az OFFI idén is jól teljesített, és tervezi a gépi fordítás utószerkesztésének folyamatait is támogató további új szabványok bevezetését az üzleti terv elfogadását követő időszakban.

2023. február 22.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában

20240326_hír_00
Az OFFI Zrt. 2024. március 22-én Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában címmel az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen nemzetközi konferenciát szervezett. A konferencián köszöntőt mondott Németh Balázs miniszteri biztos, az OFFI Zrt. vezérigazgatója, aki köszöntőjében tolmácsolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter üdvözlő szavait...

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés...

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját...

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.