Hír 20220804

2022 júniusában megújult az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda szakmai mentorprogramja. Az állami fordítóiroda több mint félezer együttműködő szakmai partnerrel biztosítja a hiteles fordítási és az igazságügyi tolmácsolási feladatok ellátásához szükséges kapacitást, így maradéktalanul kiszolgálhatóak a megrendelői igények.
A Mentorprogramban szereplő alapképzést, valamint okiratismereti és terminológiai képzést az OFFI Lektorátusa a Lektorátusvezető irányításával alakítja ki, az aktuális képzési és technológiai trendekhez, a változó megrendelői igényekhez és az OFFI mindenkori cégstratégiájához igazodva. Az OFFI nyelvi közvetítői mentorálási folyamata négy szakaszból áll: egy egyalkalmas alapképzést követően kezdődik a mentorálási időszak, amely 100.000 karakter fordításának a mentor szakmai felügyelete alatt megvalósuló teljesítéséig tart. A mentorok figyelemmel kísérik a mentoráltak szakmai fejlődését,  visszajelzést adnak nekik és felhívják a figyelmet a visszatérő hibákra, miközben az ügyviteli rendszerben értékelik az adott fordítási projektet. A mentorálási időszakot írásbeli értékelés zárja, a mentorált pedig csak ezt követően kezdheti meg az önálló fordítói és lektori munkát az OFFI-nál.
A fordító, lektor és tolmács szakmunkatársak felvételével, mentorálásával és minősítésével kapcsolatos eljárásokat szabályozó vezérigazgatói utasítás biztosítja az ISO 9001:2015 és 17100:2015 szabványokkal is támogatott eljárásrendet és folyamatokat. E szabályozás célja, hogy az OFFI jogszabályon alapuló ellátási kötelezettséggel járó főtevékenységének teljesítéséhez megfelelő számú, szakképzettségű és tapasztalatú fordító, tolmács és lektor álljon rendelkezésre, akiknek kiválasztása, alkalmazása, mentori támogatása és minősítése egységesen rögzített eljárás keretében történjen.

Hír 20220804

Dr. Németh Gabriella, az OFFI vezérigazgatója már 2017-ben kiemelte azokat az igazságügyi etikai dilemmákat, amelyeket szem előtt kell tartani. A hiteles fordításokban közreműködő munkatársak felelőssége óriási. A számukra biztosított képzés, mentorálás mindenképpen megtérül. A meghatározott követelményrendszer, kompetenciaelvárások és kiválasztási eljárási rend mellé az évek óta sikeresen alkalmazott szakmai Mentorprogram is bekerült a szabályozásba.
A Mentorprogram végrehajtásához hatékony, magasan képzett, motivált és szakmailag kreatív mentori csapat kialakítása is szükséges, amelynek tagjai képesek átadni az OFFI-ra jellemző speciális közfeladat-ellátást támogató tudásanyagot. A felvételi folyamat a próbafordítástól a sikeres szerződéskötésen át a szakmai munka Mentorprogramban történő megkezdéséig átlátható és dokumentált rendben történik. 2021–2022-ben eddig összesen 18 nyelvirányon 11 alapképzést tartott az állami fordítószolgálat Lektorátusa, mintegy 43 fő részvételével. Az alapképzések az OFFI gyakorlatában bevált továbbképzések, szakmai napok és workshopok módszertanát követik, és speciálisan az újonnan felvettek igényeihez igazítva kerülnek megtartásra az év folyamán.

Hír 20220804

© Fotó: OFFI archívum: magyar–szerb terminológiai továbbképzés és
szakmai nap az OFFI AKADÉMIÁN (2019. október), előadók:
dr. Németh Gabriella PhD vezérigazgató (bal)
dr. Szoták Szilvia PhD lektorátusvezető (jobb)

 

2022. augusztus 4.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

A magyar nyelv napján gálával ünnepelt a 153 éves fordítóiroda

OFFI
Mi magyarok joggal vagyunk büszkék egyedi, különleges, semmihez sem hasonlítható nyelvünkre. Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar. Ezen a napon fogadták el ugyanis az 1844. évi II. törvénycikket, amely többek között kimondta, hogy a jövőben minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve a magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni és minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás, oktatás.

Együttműködési megállapodás és szakmai nap – 30 éves jubileumát ünnepelte az OFFI szegedi irodája

20221102_01
Szakmai napot tartott a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda az egyetem dísztermében. A két intézmény közel 20 éve működik együtt. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézete otthont ad a karon folyó idegen nyelvű jogi képzési programnak, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Fordító- és Tolmácsképző Központjában fordítók, szakfordító és tolmácsok szereznek diplomát mesterszakon és szakirányú továbbképzésen.

Öt éve az e-közigazgatás szolgálatában

OFFI logó 2021
2018 januárja óta a cégek jogszabályban meghatározott körének közigazgatási ügyeit elektronikusan kell intézni, és magánszemélyek is választhatják az elektronikus utat. A globalizált gazdaságban gyakran fordul elő, hogy idegen nyelven kiállított iratok hiteles fordítását kell a hatóság részére benyújtani, elektronikusan. E-közigazgatásban részt vevő ügyfeleinek támogatására öt évvel ezelőtt, 2017 októberében az OFFI bevezette új, papírmentes termékét, az elektronikusan hiteles fordítást.

Jeromos napján tartott francia szakmai napon emlékezünk a legendás OFFI lektorra

Teremavatás 2022
2022. szeptember 30-án – a fordítók és tolmácsok világnapján – rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Lektorátusa a francia nyelvirányon dolgozó fordítók és lektorok szakmai napját. A szakmai nap záróeseményeként az egykori legendás OFFI lektor, Vida Tamás családjának jelenlétében került sor a lektor nevét viselő emléktábla felavatására.

Együttműködési megállapodást írt alá az OFFI vezérigazgatója és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója

20220927_01
A két szervezet közötti együttműködés hatékonyabbá tételét célzó megállapodást írt alá az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) vezérigazgatója és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) főigazgatója. Az eddigi szakmai együttműködést a két szervezet 2022. szeptember 21-én írásban is megerősítette az OFFI budapesti központjában.

OFFI Akadémia következő képzési eseménye: okiratfordítás és okiratismeret a hiteles fordításokban

20220909_01
Kétnapos hiteles fordítási workshop kerül megrendezésre 2022 szeptemberében az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezésében. Az előadók az állami szervezetek mindazon vezetői és szakértői, akik felelős szerepet töltenek be a hiteles fordítások és az okiratforgalom biztonsága területén.

Jogszabályfordítás, jogi és hiteles fordítás a TRANSIUS konferencián

20220714_03
A genfi székhelyű TRANSIUS Kutatóközpont (Centre for Legal and Institutional Translation Studies) 2022. június 27–29 között második alkalommal rendezte meg háromévente esedékes nemzetközi konferenciáját, a Genfi Egyetem Fordítói és Tolmácsolási Karának épületében, amely kizárólag a jogi szakfordítás és jogi terminológia területével foglalkozott.

Jogi szaknyelv és közérthetőség a digitalizáció korában

20220609
Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben címmel országos szakmai konferenciának adott otthon a székesfehérvári városháza 2022. május 20-án. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda előadói is részt vettek a Magyar Jogászegylet szakmai rendezvényén, amelyen a megjelenteket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.