OFFI logó 2021

A negyedik ipari forradalomként is emlegetett digitális átalakulás alapjaiban forgatja fel a fennálló rendet szinte minden iparágban. Ez alól a fordítóipar sem kivétel, ahol a gépi fordítórendszerek kényszerítik ki a megújulást, az innovációt. Gépi fordításnak nevezzük azt az eljárást, amelynek során a fordítást számítógépes program végzi el emberi beavatkozás nélkül. Ilyen szolgáltatást ma már számos nagyvállalat nyújt, a legismertebbek a Google, a Microsoft, az IBM és az Amazon rendszerei.
A gépi fordítás előnyei vitathatatlanok, de számos új kihívást is kezelni kell. Gyors, bizonyos korlátok között ingyenes, rengeteg nyelven elérhető bárki számára, de az adatkezelési biztonságot ennek automatizált használata közben is fókuszban kell tartani. De vajon milyen minőségű a lefordított szöveg? Az OFFI-ban elkészített jogi szakfordítások és hivatali fordítások körében is lenne helye e technológiának? Nos, ez teljes egészében attól függ, hogy mire akarjuk használni.
A nyers, tehát emberi utószerkesztés nélküli gépi fordítás kiválóan alkalmas lehet arra, hogy alapvető információkhoz jussunk egy általunk nem beszélt nyelven írt szövegből. Minél kifinomultabb igényeket támasztunk azonban a gépi fordítással szemben – hivatali felhasználás, jogszabály értelmezése idegennyelven stb. –, annál komolyabb emberi beavatkozásra is szükség lesz. Ezt az utólagos, minőségbiztosítási célú beavatkozást hívjuk utószerkesztésnek.

20210830_01

Az utószerkesztés mértéke a minimális beavatkozástól a gépi fordítás teljes utószerkesztésig terjedhet. Az előbbiben minden szempontot felülír a gyorsaság és az érthetőség, az utóbbinál már nagyobb hangsúlyt kap a tartalmi és formai minőség. Értelemszerűen minél több követelménynek kell megfelelni az utószerkesztés során, annál több időre és szakértelemre lesz szükség, míg végül el nem érjük azt a szintet, ahol a folyamat minden előnyét elveszti a kizárólag ember által elkészített fordítással szemben. A gépi fordítás alkalmazásánál alaposan mérlegelni kell a felhasználási célt, hogy pontosan meghatározhassuk a minőségi elvárásokat. Emellett a folyamatalapon, adatvezérléssel és minőségbiztosítással is auditáltan működő fordítóirodákban – ilyen a köztulajdonú Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. is – a teljes folyamatmenedzsmentre értelmezni kell az előnyöket és kockázatokat egyaránt.
A piacon kitűnő szoftverek, s ehhez kapcsolt képzések érhetőek el, melyek nagymértékben segítik a fordítók munkáját. A pandémia alatt elterjedtek az online, kényelmesen és könnyen elvégezhető e-learning tananyagok e témában is.
Az OFFI Zrt. kiemelten fontosnak tartja a nyelvi és technológiai innovációt. A folyamatban lévő átfogó nyelvtechnológia fejlesztések mellett kollégáinknak is számos képzést biztosítunk annak érdekében, hogy a jogi szakfordításokat és a hivatali eljárásokban felhasználandó okiratfordításokat valamennyi OFFI-s fordító a lehető legmagasabb minőségben készíthesse el.

 

2021. augusztus 30.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.

Március 15. alkalmából Igazságügyi Miniszteri elismerés az OFFI dolgozóinak

20220323
Varga Judit igazságügyi miniszter Nemzeti ünnepünk alkalmából miniszteri elismeréseket adományozott. Az elismerések átadási ünnepségére szóló meghívó 2022. március 17. csütörtök 11.00 órára invitálta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. két munkatársát is.

Közlemény az orosz-ukrán háborúban érintettek okiratainak magyarországi hitelesített fordításáról

20220301
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve ukrán állampolgársággal esetleg nem rendelkező személyekkel szolidaritást vállal, ezért személyállapoti okmányait szükség esetén gyors határidővel és kedvezményes, fix áron fordítja le.

Modernizált ügyfélbarát ügyvitel a hiteles fordítások egységes minőségéért

20210827_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ügyviteli modernizációja mérföldkőhöz érkezett. Az MSZ EN ISO 9001:2015 által támogatott munkafolyamatokba beépülnek a társaság intézményfejlesztési stratégiája alapján indult projektek digitalizációs eredményei.

Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején – az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és az OFFI fordítástudományi konferenciája

2021.12.3-4
Komunikáció és nyelv – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején címmel rendezett nemzetközi tudományos- és szakkonferenciát az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.