20220517_01

Az OFFI budapesti központjában május 13-án együttműködési megállapodást írt alá az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, dr. Trojan, Ivan és dr. Németh Gabriella, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója. 

Az OFFI a magyarországi fordítópiac legnagyobb, alapvetően közfeladatot ellátó szereplője, másfél évszázados tapasztalattal rendelkezik a jogszabályon alapuló hiteles fordítási és tolmácsolási területen, s az elmúlt évtizedben a fordítói munkát kiszolgáló igazságügyi terminológiaépítésre is koncentrál. A többszáz millió karakternyi, 255 nyelvkombinációban és 70 nyelven elvégzett fordítással, – illetve a 27 fordítási szakterületen évente mintegy 100-120 ezer okiratfordítási megrendelés teljesítésével – jelenleg is kiemelkedik a hazai fordítóipari szereplők közül. 
Az 1975-ben alapított Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Horvátország egyik legnagyobb és legrégebb egyeteme, 11 karának egyike a Bölcsészettudományi Kar, melynek keretében Magyar Tanszék is működik.

Az intézményvezetők a már több éve folyó kiváló szakmai együttműködést foglalták most hivatalos keretbe. A tudományos és szakmai együttműködésről szóló megállapodásban a jövőben megvalósítható közös tudományos és kutatási projekteket, konferenciák szervezését, közös publikációk elkészítését tervezik a partnerek. 

20220517_02

Az OFFI-ban immár hagyomány, hogy szakmai nap keretében fogadjuk az eszéki egyetemi hallgatókat és oktatókat, akik megismerkednek az OFFI-ban folyó nyelvszakmai munkával és a közfeladatellátás történetével és mindennapi folyamatával.

Az eszéki egyetem Magyar Tanszékének a 2021-ben negyedik alkalommal megrendezett tudományos interdiszciplináris konferenciáján – melynek tavaly az OFFI társszervezője volt – pedig évek óta előadóként vesznek részt cégünk kiváló szakemberei. A Kommunikáció és nyelv 4. – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején című tudományos disputa anyagát közös kötetben is készülnek megjelentetni a partnerek.

20220517_03

A megállapodás aláírását kötetlen beszélgetés előzte meg, ekkor a partnerek kölcsönösen bemutatták az általuk vezetett intézményeket, azok történetéről és jövőbeli céljairól is szó esett.

Az együttműködési megállapodás keretében az OFFI az aláírást követően több tíz példányszámban adományozott legfrissebb terminológiastratégiai és fordítástudományi kiadványaiból az egyetem könyvtára részére, hogy ezzel is támogassa az eszéki egyetemen folyó magyar nyelvi képzéseket és a többnyelven folyó nyelvi közvetítői munkát. 
 

2022. május 17.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Jeromos napján tartott francia szakmai napon emlékezünk a legendás OFFI lektorra

Teremavatás 2022
2022. szeptember 30-án – a fordítók és tolmácsok világnapján – rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Lektorátusa a francia nyelvirányon dolgozó fordítók és lektorok szakmai napját. A szakmai nap záróeseményeként az egykori legendás OFFI lektor, Vida Tamás családjának jelenlétében került sor a lektor nevét viselő emléktábla felavatására.

Együttműködési megállapodást írt alá az OFFI vezérigazgatója és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója

20220927_01
A két szervezet közötti együttműködés hatékonyabbá tételét célzó megállapodást írt alá az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) vezérigazgatója és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) főigazgatója. Az eddigi szakmai együttműködést a két szervezet 2022. szeptember 21-én írásban is megerősítette az OFFI budapesti központjában.

OFFI Akadémia következő képzési eseménye: okiratfordítás és okiratismeret a hiteles fordításokban

20220909_01
Kétnapos hiteles fordítási workshop kerül megrendezésre 2022 szeptemberében az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezésében. Az előadók az állami szervezetek mindazon vezetői és szakértői, akik felelős szerepet töltenek be a hiteles fordítások és az okiratforgalom biztonsága területén.

Megújult az OFFI Mentorprogramja: alapképzéssel és mentorálással segítjük a nyelvi közfeladat-ellátásban közreműködőket

Hír 20220804
2022 júniusában megújult az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda szakmai mentorprogramja. Az állami fordítóiroda több mint félezer együttműködő szakmai partnerrel biztosítja a hiteles fordítási és az igazságügyi tolmácsolási feladatok ellátásához szükséges kapacitást, így maradéktalanul kiszolgálhatóak a megrendelői igények.

Jogszabályfordítás, jogi és hiteles fordítás a TRANSIUS konferencián

20220714_03
A genfi székhelyű TRANSIUS Kutatóközpont (Centre for Legal and Institutional Translation Studies) 2022. június 27–29 között második alkalommal rendezte meg háromévente esedékes nemzetközi konferenciáját, a Genfi Egyetem Fordítói és Tolmácsolási Karának épületében, amely kizárólag a jogi szakfordítás és jogi terminológia területével foglalkozott.

Jogi szaknyelv és közérthetőség a digitalizáció korában

20220609
Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben címmel országos szakmai konferenciának adott otthon a székesfehérvári városháza 2022. május 20-án. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda előadói is részt vettek a Magyar Jogászegylet szakmai rendezvényén, amelyen a megjelenteket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.