20220517_01

Az OFFI budapesti központjában május 13-án együttműködési megállapodást írt alá az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, dr. Trojan, Ivan és dr. Németh Gabriella, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója. 

Az OFFI a magyarországi fordítópiac legnagyobb, alapvetően közfeladatot ellátó szereplője, másfél évszázados tapasztalattal rendelkezik a jogszabályon alapuló hiteles fordítási és tolmácsolási területen, s az elmúlt évtizedben a fordítói munkát kiszolgáló igazságügyi terminológiaépítésre is koncentrál. A többszáz millió karakternyi, 255 nyelvkombinációban és 70 nyelven elvégzett fordítással, – illetve a 27 fordítási szakterületen évente mintegy 100-120 ezer okiratfordítási megrendelés teljesítésével – jelenleg is kiemelkedik a hazai fordítóipari szereplők közül. 
Az 1975-ben alapított Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Horvátország egyik legnagyobb és legrégebb egyeteme, 11 karának egyike a Bölcsészettudományi Kar, melynek keretében Magyar Tanszék is működik.

Az intézményvezetők a már több éve folyó kiváló szakmai együttműködést foglalták most hivatalos keretbe. A tudományos és szakmai együttműködésről szóló megállapodásban a jövőben megvalósítható közös tudományos és kutatási projekteket, konferenciák szervezését, közös publikációk elkészítését tervezik a partnerek. 

20220517_02

Az OFFI-ban immár hagyomány, hogy szakmai nap keretében fogadjuk az eszéki egyetemi hallgatókat és oktatókat, akik megismerkednek az OFFI-ban folyó nyelvszakmai munkával és a közfeladatellátás történetével és mindennapi folyamatával.

Az eszéki egyetem Magyar Tanszékének a 2021-ben negyedik alkalommal megrendezett tudományos interdiszciplináris konferenciáján – melynek tavaly az OFFI társszervezője volt – pedig évek óta előadóként vesznek részt cégünk kiváló szakemberei. A Kommunikáció és nyelv 4. – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején című tudományos disputa anyagát közös kötetben is készülnek megjelentetni a partnerek.

20220517_03

A megállapodás aláírását kötetlen beszélgetés előzte meg, ekkor a partnerek kölcsönösen bemutatták az általuk vezetett intézményeket, azok történetéről és jövőbeli céljairól is szó esett.

Az együttműködési megállapodás keretében az OFFI az aláírást követően több tíz példányszámban adományozott legfrissebb terminológiastratégiai és fordítástudományi kiadványaiból az egyetem könyvtára részére, hogy ezzel is támogassa az eszéki egyetemen folyó magyar nyelvi képzéseket és a többnyelven folyó nyelvi közvetítői munkát. 
 

2022. május 17.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját, valamint a mesterséges intelligencia és a digitalizáció OFFI tevékenységében való megjelenését egyaránt érintik, az interjú rövidített változatát az alábbiakban az érdeklődőkkel is megosztjuk:

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.

OFFI TRANSLAB: Fenntartható digitális nyelvi közfeladat-ellátás a 21. században

20231002
Az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella az OFFI dolgozói közösségének bejelentette, hogy a 2023 és 2026 közötti új Cégstratégia az Igazságügyi Minisztérium alapítói elfogadásával hatályba lépett, így az Alapító felhatalmazásával 2023 nyarától az OFFI új fejlesztéseken dolgozik.

Az OFFI egyetemi gyakornoki programja (2023)

20230908
Az OFFI Zrt. kiemelten fontosnak tartja a fordító- és tolmácsképzés támogatását, amelyet komplex szakmai programmal és munkatársainak elkötelezett szerepvállalásával valósít meg. Évente átlagosan húsz gyakornok érkezik az ország egyetemeiről, hogy személyesen, online vagy hibrid módon eltöltsenek négy szakmailag tanulságos hetet az ország legnagyobb fordítóirodájánál. A jelentkezők kiválasztása szigorú szempontok alapján történik. 

Az e-hiteles fordítás nyugdíjazta a másolathitelesítő fapecsétet

20230831
Az OFFI Zrt. 2016 és 2018 közötti középtávú fejlesztési stratégiájának elfogadásával a digitalizáció a papíralapú ügyintézés több évtizedes egyeduralmát törte meg az állami fordítóirodában. 2017. október óta az OFFI e-hiteles fordításának technológiai lényege az elektronikusan hiteles iratok „összefűzése” a digitális érintetlenség biztosításával.