20220517_01

Az OFFI budapesti központjában május 13-án együttműködési megállapodást írt alá az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, dr. Trojan, Ivan és dr. Németh Gabriella, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója. 

Az OFFI a magyarországi fordítópiac legnagyobb, alapvetően közfeladatot ellátó szereplője, másfél évszázados tapasztalattal rendelkezik a jogszabályon alapuló hiteles fordítási és tolmácsolási területen, s az elmúlt évtizedben a fordítói munkát kiszolgáló igazságügyi terminológiaépítésre is koncentrál. A többszáz millió karakternyi, 255 nyelvkombinációban és 70 nyelven elvégzett fordítással, – illetve a 27 fordítási szakterületen évente mintegy 100-120 ezer okiratfordítási megrendelés teljesítésével – jelenleg is kiemelkedik a hazai fordítóipari szereplők közül. 
Az 1975-ben alapított Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Horvátország egyik legnagyobb és legrégebb egyeteme, 11 karának egyike a Bölcsészettudományi Kar, melynek keretében Magyar Tanszék is működik.

Az intézményvezetők a már több éve folyó kiváló szakmai együttműködést foglalták most hivatalos keretbe. A tudományos és szakmai együttműködésről szóló megállapodásban a jövőben megvalósítható közös tudományos és kutatási projekteket, konferenciák szervezését, közös publikációk elkészítését tervezik a partnerek. 

20220517_02

Az OFFI-ban immár hagyomány, hogy szakmai nap keretében fogadjuk az eszéki egyetemi hallgatókat és oktatókat, akik megismerkednek az OFFI-ban folyó nyelvszakmai munkával és a közfeladatellátás történetével és mindennapi folyamatával.

Az eszéki egyetem Magyar Tanszékének a 2021-ben negyedik alkalommal megrendezett tudományos interdiszciplináris konferenciáján – melynek tavaly az OFFI társszervezője volt – pedig évek óta előadóként vesznek részt cégünk kiváló szakemberei. A Kommunikáció és nyelv 4. – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején című tudományos disputa anyagát közös kötetben is készülnek megjelentetni a partnerek.

20220517_03

A megállapodás aláírását kötetlen beszélgetés előzte meg, ekkor a partnerek kölcsönösen bemutatták az általuk vezetett intézményeket, azok történetéről és jövőbeli céljairól is szó esett.

Az együttműködési megállapodás keretében az OFFI az aláírást követően több tíz példányszámban adományozott legfrissebb terminológiastratégiai és fordítástudományi kiadványaiból az egyetem könyvtára részére, hogy ezzel is támogassa az eszéki egyetemen folyó magyar nyelvi képzéseket és a többnyelven folyó nyelvi közvetítői munkát. 
 

2022. május 17.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Jogi szaknyelv és közérthetőség a digitalizáció korában

20220609
Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben címmel országos szakmai konferenciának adott otthon a székesfehérvári városháza 2022. május 20-án. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda előadói is részt vettek a Magyar Jogászegylet szakmai rendezvényén, amelyen a megjelenteket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.

Március 15. alkalmából Igazságügyi Miniszteri elismerés az OFFI dolgozóinak

20220323
Varga Judit igazságügyi miniszter Nemzeti ünnepünk alkalmából miniszteri elismeréseket adományozott. Az elismerések átadási ünnepségére szóló meghívó 2022. március 17. csütörtök 11.00 órára invitálta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. két munkatársát is.

Közlemény az orosz-ukrán háborúban érintettek okiratainak magyarországi hitelesített fordításáról

20220301
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve ukrán állampolgársággal esetleg nem rendelkező személyekkel szolidaritást vállal, ezért személyállapoti okmányait szükség esetén gyors határidővel és kedvezményes, fix áron fordítja le.

Modernizált ügyfélbarát ügyvitel a hiteles fordítások egységes minőségéért

20210827_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ügyviteli modernizációja mérföldkőhöz érkezett. Az MSZ EN ISO 9001:2015 által támogatott munkafolyamatokba beépülnek a társaság intézményfejlesztési stratégiája alapján indult projektek digitalizációs eredményei.

Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején – az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és az OFFI fordítástudományi konferenciája

2021.12.3-4
Komunikáció és nyelv – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején címmel rendezett nemzetközi tudományos- és szakkonferenciát az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.