20230831

Az OFFI Zrt. 2016 és 2018 közötti középtávú fejlesztési stratégiájának elfogadásával a digitalizáció a papíralapú ügyintézés több évtizedes egyeduralmát törte meg az állami fordítóirodában.

2017. október óta az OFFI e-hiteles fordításának technológiai lényege az elektronikusan hiteles iratok „összefűzése” a digitális érintetlenség biztosításával.

Azóta a papíralapú iratok hiteles fordítási eljárása is megújult: a klasszikus, nemzetiszínű cérnával varrott, rózsás címkével lezárt dokumentumok helyét átvette a korszerű, helytakarékos és a szkennelést sem akadályozó módon tűzött és biztonsági matricával ellátott fordítás.

Az ügyfeleket kiszolgáló ügyvitel is folyamatosan megújul: 2023 tavaszán az országos irodahálózat irodáiban alkalmazott régi hitelesítő fabélyegzők „nyugdíjba vonultak”, a helyettük bevezetett nyomtatási eljárás pedig egyben az ügyintézési idő rövidülését is jelenti. A másolathitelesítő bélyegző kézi ügymenetének digitális transzformációjával az OFFI évi 65 napnyi ügymeneti időt takarít meg.

20230831_01

Közfeladatainak ellátása során az OFFI Zrt. elkötelezett az ügyfélélmény javítása iránt. Ennek érdekében az elmúlt években ügyfélportált hozott létre, amelyen keresztül ügyfelei – amennyiben a fordítási megrendeléshez nem szükséges az eredeti irat benyújtása – online is intézhetnek ügyet.

A korszerű számítógépes fordítástámogató programok alkalmazásával a fordítási határidők rövidülnek, a fordítás minősége pedig javul. A IUSTermTM terminológiai adatbázisnak és a DOKUBankTM anonimizált okirat-adatbázisnak köszönhetően a fordítások még egységesebbek és pontosabbak, a fordítás elkészülési ideje még rövidebb, költsége pedig még alacsonyabb lesz.

Az OFFI fejlődésének és digitalizációjának tagadhatatlan eredménye, hogy a sok évtized koptatását jól tűrő fapecsét végre nyugdíjba vonulhatott.

Az OFFI 2023 és 2026 közötti időszakra szóló legújabb cégstratégiája is további változásokat hoz a feladatellátásban, hiszen a mesterségesintelligencia-alapú gépi fordítóeszközök elterjedése további szabályozási, minőségi és adatvédelmi kérdéseket vet fel, ami folyamatos kihívás elé állítja a közreműködő szakembereket és az OFFI stratégiai döntéshozóit.
 

2023. augusztus 31.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában

20240326_hír_00
Az OFFI Zrt. 2024. március 22-én Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában címmel az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen nemzetközi konferenciát szervezett. A konferencián köszöntőt mondott Németh Balázs miniszteri biztos, az OFFI Zrt. vezérigazgatója, aki köszöntőjében tolmácsolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter üdvözlő szavait...

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés...

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját...

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.