Mesterséges intelligencia és adatkezelés – az egyén és adatai az MI korában

2019. október 15-17 között került megrendezésre a tizedik INFOTÉR konferencia Balatonfüreden, az Informatika a Társadalomért Egyesület szervezésében.

Az egyesület közhasznú társadalmi szervezetként kutatási, tájékoztatási és érdekképviseleti munkájával segíti a magyar információs társadalom építését, és célja a társadalom érdekképviselete annak érdekében, hogy a közszférában megvalósuló informatikai fejlesztések, programok valóban a társadalom érdekeit szolgálják.

A konferencia a legaktuálisabb informatikai fejlesztésekkel, infokommunikációs újdonságokkal és az e-közigazgatás és e-kormányzás aktualitásaival egyaránt foglalkozik. Neves szakemberektől és a kormányzati intézmények vezetőitől hallhattunk előadásokat 3 napon át, a szakmai kerekasztalokon pedig a tudomány, az oktatás és a gyakorlat, azaz a fejlesztésekben érdekelt intézmények tapasztalatcseréje zajlott.

Az OFFI Zrt. adatkezelésben illetékes IT és projektkoordinációs munkatársai évről-évre figyelemmel követik az Infotér konferenciákat, részt vesznek az előadásokon, workshopokon. Ebben az évben Dr. Németh Gabriella, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. vezérigazgatója is megtisztelő felkérésnek tett eleget, aki a „MI SZEMÉLYÜNK! – az egyén és adatai az MI korában” című kerekasztalbeszélgetésben képviselte az állami fordítóirodát, a rendezvény első napján. A kerekasztal vitaindító előadását Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke tartotta meg.  

Számos intézmény csatlakozott a kerekasztalhoz: Dr. Asztalán Csaba, adatvédelmi tisztviselő (OTP Faktoring Zrt.), Dr. Darázs Lénárd, munkacsoport-vezető (MI Koalíció), Juhász Levente, Public Policy Manager (Google Magyarország), Dr. Németh Gabriella vezérigazgató (OFFI Zrt.) és Dr. Jóźwiak Ákos, osztályvezető (Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) osztották meg hazai és nemzetközi tapasztalataikat a 21.századi adatkezelési kihívásokkal kapcsolatosan.

Dr. Németh Gabriella utalt arra, hogy a GDPR minden szervezetet jelentős kihívás elé állított, az annak való megfelelés az egyes munkavállalók szintjén is képzési igényeket idézett elő. Az OFFI jó gyakorlatai közül kiemelte, hogy a szervezet külön projektet indított a GDPR megfelelés céljából, amely szorosan összefügg a céget átfogó kompetenciafejlesztési projekttel is. Hiszen a dolgozók és szakmunkatársak részére adatkezelési és szabályozási ismereteket is be kell építeni az OFFI AKADÉMIA képzési, oktatási tananyagainak sorába.

A kerekasztal valamennyi tagja egyetértett abban, hogy a mesterséges intelligencia korában az érzékenyítés és az oktatás, a képzés szerepe megnő, és a jogi szabályozás által le nem fedett területeken az etika szerepe is jelentős lesz a jövőben. Szabady Zsolt zárszavában megköszönte a felkért előadók értékes hozzászólásait és a Borharapó termét megtöltő résztvevők figyelmét.

 

2019. október 31.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Jogi szaknyelv és közérthetőség a digitalizáció korában

20220609
Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben címmel országos szakmai konferenciának adott otthon a székesfehérvári városháza 2022. május 20-án. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda előadói is részt vettek a Magyar Jogászegylet szakmai rendezvényén, amelyen a megjelenteket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ AZ OFFI VEZÉRIGAZGATÓJA ÉS AZ ESZÉKI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁNAK DÉKÁNJA

20220517_01
Az OFFI budapesti központjában május 13-án együttműködési megállapodást írt alá az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, dr. Trojan, Ivan és dr. Németh Gabriella, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója.

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.

Március 15. alkalmából Igazságügyi Miniszteri elismerés az OFFI dolgozóinak

20220323
Varga Judit igazságügyi miniszter Nemzeti ünnepünk alkalmából miniszteri elismeréseket adományozott. Az elismerések átadási ünnepségére szóló meghívó 2022. március 17. csütörtök 11.00 órára invitálta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. két munkatársát is.

Közlemény az orosz-ukrán háborúban érintettek okiratainak magyarországi hitelesített fordításáról

20220301
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve ukrán állampolgársággal esetleg nem rendelkező személyekkel szolidaritást vállal, ezért személyállapoti okmányait szükség esetén gyors határidővel és kedvezményes, fix áron fordítja le.

Modernizált ügyfélbarát ügyvitel a hiteles fordítások egységes minőségéért

20210827_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ügyviteli modernizációja mérföldkőhöz érkezett. Az MSZ EN ISO 9001:2015 által támogatott munkafolyamatokba beépülnek a társaság intézményfejlesztési stratégiája alapján indult projektek digitalizációs eredményei.