20231107

2023. október 25-én szakmai egyeztetésre ült össze a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) vezetése. A megbeszélésnek a rendőr-főkapitányság tanácsterme adott otthont.

Dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, vármegyei rendőrfőkapitány köszöntötte a megjelenteket, és röviden bemutatta a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén végzett azon legfontosabb tevékenységeket, amelyek kapcsolódhatnak az OFFI hatáskörében lévő feladatokhoz. Kiemelte a megfelelő szakfordítás és az időben nyújtható tolmácsolási szolgáltatások jelentőségét a rendőrkapitányságok munkájához. A szakmai egyeztetésen a főkapitányság részéről részt vett Angyal Andrea r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Kalmár Zsolt r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és dr. Noskó Zsolt r. alezredes, hivatalvezető.

Dr. Németh Gabriella vezérigazgató röviden ismertette az OFFI 2023 és 2026 közötti intézményfejlesztési stratégiájának fókuszait: a digitálisan is biztonságos közfeladat-ellátás kereteit, a magyar jogi szaknyelv fejlődésének lehetőségeit, az OFFI adatbázisépítő tevékenységét és az állami fordítóiroda azon célkitűzését, mely szerint valamennyi hatalmi ág dinamikus nyelvi szolgáltatója kíván lenni. Lang Zoltán pénzügyi osztályvezető röviden beszélt az OFFI számlázási és pénzügyi nyilvántartási gyakorlatairól. Szabó Andrea Tünde bemutatta az Észak-magyarországi Régió szervezetét és az OFFI Ügyfélportál nyújtotta lehetőségeket, amely kényelmes és átlátható online munkafelületet biztosít a kirendelő szervek munkatársainak is.

A felek megállapodtak abban, hogy együttműködnek a felvázolt lehetőségek mentén, és a további együttműködés lehetőségeit a szakmai egyeztetést követően egy szakértői szintű munkamegbeszélésen pontosítják. A felek a megkötendő együttműködési megállapodás részletes tartalmát a munkaértekezletet követően pontosítják.

20231107-1

© Fotó: A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és az 
Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezetői tanácskozása 
(2023.10.25.)
 

2023. november 7.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját, valamint a mesterséges intelligencia és a digitalizáció OFFI tevékenységében való megjelenését egyaránt érintik, az interjú rövidített változatát az alábbiakban az érdeklődőkkel is megosztjuk:

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.

OFFI TRANSLAB: Fenntartható digitális nyelvi közfeladat-ellátás a 21. században

20231002
Az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella az OFFI dolgozói közösségének bejelentette, hogy a 2023 és 2026 közötti új Cégstratégia az Igazságügyi Minisztérium alapítói elfogadásával hatályba lépett, így az Alapító felhatalmazásával 2023 nyarától az OFFI új fejlesztéseken dolgozik.

Az OFFI egyetemi gyakornoki programja (2023)

20230908
Az OFFI Zrt. kiemelten fontosnak tartja a fordító- és tolmácsképzés támogatását, amelyet komplex szakmai programmal és munkatársainak elkötelezett szerepvállalásával valósít meg. Évente átlagosan húsz gyakornok érkezik az ország egyetemeiről, hogy személyesen, online vagy hibrid módon eltöltsenek négy szakmailag tanulságos hetet az ország legnagyobb fordítóirodájánál. A jelentkezők kiválasztása szigorú szempontok alapján történik. 

Az e-hiteles fordítás nyugdíjazta a másolathitelesítő fapecsétet

20230831
Az OFFI Zrt. 2016 és 2018 közötti középtávú fejlesztési stratégiájának elfogadásával a digitalizáció a papíralapú ügyintézés több évtizedes egyeduralmát törte meg az állami fordítóirodában. 2017. október óta az OFFI e-hiteles fordításának technológiai lényege az elektronikusan hiteles iratok „összefűzése” a digitális érintetlenség biztosításával.