2023-03-02 14_33_41-Honlapra_OFFIakademia_konferenciak_korr_SZ_fin2.docx - Word.png
Helyszín
ELTE BTK Kari tanácsterem

 

2023. március 22–24-én rendezi meg az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszéke és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) az immár negyedszázados hagyománynak örvendő fordítástudományi konferenciát. Az idén 154 éves állami fordításszolgálat mellett az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszék alapításának 50. évfordulóját és a Fordítástudományi Doktori Program 20 éves jubileumát is ünnepeljük.
Örvendetes, hogy ez a partneri kapcsolat már 25 éve tart, és hogy ez a közös szakmai fórum minden évben új lehetőséget kínál a tolmácsoknak, valamint a fordítástudomány és a fordítóipar résztvevőinek a szakmai diskurzusokra és színvonalas hazai és nemzetközi előadások meghallgatására.
Az immár háromnapos konferencia programjának összeállításakor a szervezők mindig arra törekednek, hogy szakmai újdonságokat kínáljanak a közönségnek. A plenáris előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a konferencia egyúttal egy Translating Europe Workshopnak is helyt ad. Az OFFI szakmai napján az Igazságügyi Minisztérium képviselője és az OFFI vezérigazgatója mond köszöntőt. A második nap három szekciója három témát jár körbe: nyelvi közvetítés a közszférában, kiegészítő kompetenciák a fordítástechnológia tükrében és szakmai kompetenciák az igazságügyi tolmácsolásban. Az OFFI munkatársai – dr. Németh Gabriella vezérigazgató, dr. Szoták Szilvia lektorátusvezető, dr. Tamás Dóra Mária vezető terminológus, dr. Magas Ágnes terminológus, Nagy Levente, Majnár Éva és Pablényi Magdolna lektorok – értékes előadásaikkal gazdagítják a programot.
Az előadók között külföldi és hazai előadók egyaránt megtalálhatók: az OFFI előadói mellett a Leuveni Katolikus Egyetem professzora és németországi terminológusok is előadást tartanak. Fontos, hogy az OFFI-ban folyó nyelvi közvetítői tevékenység innovatív megoldásai is elhangozzanak, így a konferencia szakmai programja mind elméleti, mind gyakorlati szempontból érdekes, ugyanakkor hasznos és aktuális témákat kínál az érdeklődők számára.
A konferenciának az ELTE épülete ad otthont. Az előadások magyar és angol nyelven hangzanak el, a szinkrontolmácsolást a hagyományokhoz hűen a Tanszék hallgatói biztosítják.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Program