20201009_00

Gróf Széchenyi István Hitel című könyve 1830-ban jelent meg, meglehetősen nehezen olvasható nyelvezettel. Ezért korunkban sok érdeklődő rövid idő alatt lemond a Hitel elolvasásáról. De vajon milyen hungarikum az, amit az „olvashatatlansága” miatt nem lehet – mint kötelező olvasmányt – a gyermekeink kezébe adni? – tudósított erről a Széchenyi Alapítvány. 2014-ben gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka hungarikummá vált. A Hitel tartalma szerint a reformkori szemlélet programadó műve, a társadalmi változás technológiájának megvalósíthatósági tanulmánya, amely így a ma emberéhez is szól. E célból a Széchenyi Alapítvány megbízásából egy munkacsoport vállalkozott arra, hogy mai magyar nyelvre írja át Széchenyi fő művét úgy, hogy tartalma kicsit sem változzon, megőrizze Széchenyi „ízeit”, és akár a diákok részére is olvasmányossá és érthetővé váljon. A Hitel 2016-ban, Széchenyi István születésének 225. évfordulójára jelent meg mai magyar nyelvre átültetve. Célja, hogy a következő nemzedékek számára megkönnyítse a Hitel megértését, és így lerövidítse Széchenyi értékes gondolatainak kamatozódását.
Ehhez a nemes célhoz az Alapítvány az idei évben megkereste az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.-t (OFFI) fordítási és terminológiai együttműködés kialakítására.

20201009_01

Az OFFI egész Európában egyedülálló szakmai múltra tekint vissza. Az állami fordítószolgálat története 1869-ben indult, Széchenyi művének megszületése után 39 évvel állították fel a „Központi Fordító Osztályt”, így az OFFI immár több mint 150 éves fordításszakmai hagyományokat ápol a magyar jogi és hivatali (modern terminológiával közigazgatási) szaknyelvet illetően.

Mind az OFFI vezetése, mind az Alapítvány elnöke kölcsönös előnyöket látnak az együttműködésben. Éppen ezért mint szerződő felek 2020 októberében megállapodtak abban, hogy keretszerződést kötnek a Széchenyi István: Hitel mai magyar nyelven című könyvének magyar nyelvről angol nyelvre történő szakfordítási, illetve egyes lefordított részeinek lektorálási feladataira. Az alapítvány együttműködik a New York-i Széchenyi István Társasággal, amelynek programjában szintén szerepel a Hitel angolra fordítása. A munkában részt vesznek fordítók, az OFFI terminológusai, és dr. Velkey Ferenc Széchenyi-szakértő egyetemi tanár is. Etikus, a közszolgálati elveket szem előtt tartó, köztulajdonban álló fordítóirodaként fontos az OFFI számára a magyar jogi és közigazgatási nyelvi hagyományok ápolását célul kitűző projektek felkutatása, s az azokban való nyelvi közvetítői részvétel – jelentette ki dr. Németh Gabriella, az OFFI vezérigazgatója.   
Fontos szándéka az Alapítványnak, hogy az angol nyelvterületen élő magyar gyökerű családok másod-harmad generációs tagjai – akik már nehezen tudnak választékos magyar nyelvű szöveget megérteni, de gyökereik után érdeklődnek – megismerhessék a legnagyobb magyar világán keresztül a magyar múltat. Célunk továbbá, hogy – akár reprezentációs eszközként is – a magyarságot és a kiemelt nemzeti értéket méltó módon bemutató kötet álljon a Magyarországot képviselő személyek-, illetve a Magyarország iránt érdeklődő külföldiek rendelkezésére – mesélt erről Buday Miklós elnök a szerződés aláírásakor, 2020. október 8-án az OFFI Bajza utcai központjában. Az aláíráson jelen volt még Felsővályi Ákos, a New York-i Széchenyi István Társaság elnöke, Hegyi Emese az OFFI Fordítási Projektmenedzsment Osztályának vezetője, valamint a terminológiai munkáért felelős lektorátusvezető, dr. Szoták Szilvia.

A felek a fordítási munkafolyamat során a szakterminológiai együttműködés feltételeit közösen alakítják ki, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a terminológiai együttműködés is sikeres legyen.

20201009_02
20201009_04

© Fotó: OFFI Archívum – Buday Miklós a Széchenyi Alapítvány elnöke és
dr. Németh Gabriella az OFFI Zrt. vezérigazgatója
(Szerződésaláírás: Budapest, 2020. október 8.)

2020. október 9.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.

Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században: fordítástudományi konferencia az OFFI-ban

20220401_01
Idén 24. alkalommal rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda hagyományos tavaszi fordítástudományi konferenciáját Okiratfordítás és jogi fordítás a 21. században címmel, az OFFI Tardy Lajos rendezvénytermében kialakított stúdióból, online közvetítéssel.

Március 15. alkalmából Igazságügyi Miniszteri elismerés az OFFI dolgozóinak

20220323
Varga Judit igazságügyi miniszter Nemzeti ünnepünk alkalmából miniszteri elismeréseket adományozott. Az elismerések átadási ünnepségére szóló meghívó 2022. március 17. csütörtök 11.00 órára invitálta az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. két munkatársát is.

Közlemény az orosz-ukrán háborúban érintettek okiratainak magyarországi hitelesített fordításáról

20220301
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. a háború elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve ukrán állampolgársággal esetleg nem rendelkező személyekkel szolidaritást vállal, ezért személyállapoti okmányait szükség esetén gyors határidővel és kedvezményes, fix áron fordítja le.

Modernizált ügyfélbarát ügyvitel a hiteles fordítások egységes minőségéért

20210827_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) ügyviteli modernizációja mérföldkőhöz érkezett. Az MSZ EN ISO 9001:2015 által támogatott munkafolyamatokba beépülnek a társaság intézményfejlesztési stratégiája alapján indult projektek digitalizációs eredményei.

Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején – az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és az OFFI fordítástudományi konferenciája

2021.12.3-4
Komunikáció és nyelv – Nyelvi közvetítés a Kárpát-medencében a pandémia idején címmel rendezett nemzetközi tudományos- és szakkonferenciát az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.