20201009_00

Gróf Széchenyi István Hitel című könyve 1830-ban jelent meg, meglehetősen nehezen olvasható nyelvezettel. Ezért korunkban sok érdeklődő rövid idő alatt lemond a Hitel elolvasásáról. De vajon milyen hungarikum az, amit az „olvashatatlansága” miatt nem lehet – mint kötelező olvasmányt – a gyermekeink kezébe adni? – tudósított erről a Széchenyi Alapítvány. 2014-ben gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka hungarikummá vált. A Hitel tartalma szerint a reformkori szemlélet programadó műve, a társadalmi változás technológiájának megvalósíthatósági tanulmánya, amely így a ma emberéhez is szól. E célból a Széchenyi Alapítvány megbízásából egy munkacsoport vállalkozott arra, hogy mai magyar nyelvre írja át Széchenyi fő művét úgy, hogy tartalma kicsit sem változzon, megőrizze Széchenyi „ízeit”, és akár a diákok részére is olvasmányossá és érthetővé váljon. A Hitel 2016-ban, Széchenyi István születésének 225. évfordulójára jelent meg mai magyar nyelvre átültetve. Célja, hogy a következő nemzedékek számára megkönnyítse a Hitel megértését, és így lerövidítse Széchenyi értékes gondolatainak kamatozódását.
Ehhez a nemes célhoz az Alapítvány az idei évben megkereste az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.-t (OFFI) fordítási és terminológiai együttműködés kialakítására.

20201009_01

Az OFFI egész Európában egyedülálló szakmai múltra tekint vissza. Az állami fordítószolgálat története 1869-ben indult, Széchenyi művének megszületése után 39 évvel állították fel a „Központi Fordító Osztályt”, így az OFFI immár több mint 150 éves fordításszakmai hagyományokat ápol a magyar jogi és hivatali (modern terminológiával közigazgatási) szaknyelvet illetően.

Mind az OFFI vezetése, mind az Alapítvány elnöke kölcsönös előnyöket látnak az együttműködésben. Éppen ezért mint szerződő felek 2020 októberében megállapodtak abban, hogy keretszerződést kötnek a Széchenyi István: Hitel mai magyar nyelven című könyvének magyar nyelvről angol nyelvre történő szakfordítási, illetve egyes lefordított részeinek lektorálási feladataira. Az alapítvány együttműködik a New York-i Széchenyi István Társasággal, amelynek programjában szintén szerepel a Hitel angolra fordítása. A munkában részt vesznek fordítók, az OFFI terminológusai, és dr. Velkey Ferenc Széchenyi-szakértő egyetemi tanár is. Etikus, a közszolgálati elveket szem előtt tartó, köztulajdonban álló fordítóirodaként fontos az OFFI számára a magyar jogi és közigazgatási nyelvi hagyományok ápolását célul kitűző projektek felkutatása, s az azokban való nyelvi közvetítői részvétel – jelentette ki dr. Németh Gabriella, az OFFI vezérigazgatója.   
Fontos szándéka az Alapítványnak, hogy az angol nyelvterületen élő magyar gyökerű családok másod-harmad generációs tagjai – akik már nehezen tudnak választékos magyar nyelvű szöveget megérteni, de gyökereik után érdeklődnek – megismerhessék a legnagyobb magyar világán keresztül a magyar múltat. Célunk továbbá, hogy – akár reprezentációs eszközként is – a magyarságot és a kiemelt nemzeti értéket méltó módon bemutató kötet álljon a Magyarországot képviselő személyek-, illetve a Magyarország iránt érdeklődő külföldiek rendelkezésére – mesélt erről Buday Miklós elnök a szerződés aláírásakor, 2020. október 8-án az OFFI Bajza utcai központjában. Az aláíráson jelen volt még Felsővályi Ákos, a New York-i Széchenyi István Társaság elnöke, Hegyi Emese az OFFI Fordítási Projektmenedzsment Osztályának vezetője, valamint a terminológiai munkáért felelős lektorátusvezető, dr. Szoták Szilvia.

A felek a fordítási munkafolyamat során a szakterminológiai együttműködés feltételeit közösen alakítják ki, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a terminológiai együttműködés is sikeres legyen.

20201009_02
20201009_04

© Fotó: OFFI Archívum – Buday Miklós a Széchenyi Alapítvány elnöke és
dr. Németh Gabriella az OFFI Zrt. vezérigazgatója
(Szerződésaláírás: Budapest, 2020. október 8.)

2020. október 9.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és az OFFI szakmai napja az együttműködés jegyében

20230530_00.jpg
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) által 2022. szeptember 21-én aláírt együttműködési megállapodásban a felek kölcsönös elköteleződésüket fejezték ki a közokirat-hamisítások elleni fellépés mellett.

Kiváló magyar üzleti márka: sikeres tavaszi eredmények az állami fordítóirodában

20230516
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda 2023 első negyedévét követően – a 01–04. havi árbevétel alapján – az egész országra kiterjedően közel 104%-os eredménnyel teljesítette a tulajdonosi joggyakorló Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott üzleti tervben foglalt elvárásokat.

Minőségbiztosítási szabványok határozzák meg a hiteles fordítási munkafolyamatokat

20230117
Sikeres újratanúsító auditot teljesített az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) 2023. januárban. A nagy múltú tanúsító szervezet, a Bureau Veritas megállapította, hogy az átvizsgált irányítási rendszer dokumentációja megfelel az audit szabványoknak és megfelelő keretet biztosít az irányítási rendszer működéséhez. 

Sikeres szakmai és üzleti évet zár az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda

20221220
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) idén is figyelemreméltó eredményeket ért el a szakmai együttműködések kialakítása, a közfeladatok magas szintű ellátása, valamint a dolgozók és fordítók szakmai képzése terén, miközben lezárul a 2019 és 2022 közötti intézményfejlesztési stratégiai időszak is.