A Partiumi Keresztény Egyetem homlokzata

Az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella meghívott előadóként vett részt „A távol-keleti országok jelentősége közép-kelet európai szemmel” című szakmai napon a Partiumi Keresztény Egyetem meghívásának eleget téve, 2017. november 29-én. Az OFFI vezetőjének részletes elemzése kiemelte, hogy az állami fordítóirodában a távol-keleti nyelvirányok tekintetében a megrendelések közül kiemelkedik a kínai, ezt követik a vietnámi a koreai és a thai nyelvű hiteles fordítások.

„Kína, Hongkong, Makao, Taiwan, Korea, Japán és Délkelet-Ázsia kis országai a világ legsikeresebb és legnagyobb gazdaságai. Kulturális hatásuk világviszonylatban megkérdőjelezhetetlen, politikai erejük folyamatosan növekszik” – állt a rendezvén beharangozójában. Takács Zsolt, ügyvezető igazgató (Cecz Közép-Európai Kft.) és Dr. Gbúr Ádám, kína szakértő is értékes előadásával és hozzászólásával bővítette a hallgatóság ismereteit a napjainkban igen aktuális témában. 

A Partiumi Keresztény Egyetem molinója

„Noha az OFFI Zrt. árbevételének ma még igen jelentős részét a nagy európai nyelveken realizálja, fel kell készülnünk a hazánkban kevésbé elterjedt nyelveken megvalósuló fordítási és tolmácsolási igényekre.”- jelezte a vezérigazgató. Az OFFI Zrt. távol-keleti nyelvekkel kapcsolatos tevékenységének legnagyobb részét a hiteles fordítás teszi ki. Kisebb mértékben végzünk nem hiteles fordítási, illetve tolmácsolási tevékenységet.

Az utóbbi években a keleti nyelveken fordítást megrendelő vevőcsoportok is átrendeződést mutatnak. Három év alatt a lakossági megrendelések aránya 10 százalékponttal csökkent, azonban a céges megrendelések 5 százalékponttal növekedtek, a háttérintézmények megrendelései pedig közel 4,5 százalékponttal emelkedtek, amely a magyar és kínai partnerek között kialakult gazdasági kapcsolatok növekedésével indokolható.

Az előadások célja az volt, hogy bemutatásra kerüljön a távol-keleti régió gazdasági, kulturális és politikai jelentősége a Közép-Kelet Európai országokban is.

Nagyvárad

A nagyváradi rendezvényen való megjelenéssel az OFFI Zrt. a hazai felsőoktatási intézményekkel kiépített szakmai együttműködéseit tovább bővítette a határainkon kívüli, magyar nyelvterületen tevékenykedő felsőoktatási szereplővel.

© Fotó: OFFI archívum (2017.) 

2017. december 6.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról