Dr. Németh Gabriella vezérigazgató asszony köszönti a vendégeket

2018. július 3-án a Budapesti Műszaki Egyetem nyolc egyetemi oktatója látogatott el - a hiteles fordítások és az igazságügyi tolmácsolás ellátásáért felelős - állami fordítószolgálathoz, az OFFI Bajza utcai központjába. A látogatás célja az OFFI Akadémia keretében működő gyakornoki- és mentori program megismerése, és mindazon fordítóirodai tapasztalatok cseréje, melyek a fordítóképzés fejlesztéséhez is hasznos tartalommal szolgálhatnak. Hiszen a BME munkatársai is megkezdték a saját mentor programjuk kidolgozását, ezért is fontos számukra a szakmai tapasztalatcsere.

Dr. Németh Gabriella vezérigazgató asszony köszöntötte a vendégeket, s röviden bemutatta az OFFI Zrt. 2016–2018 közötti intézményfejlesztési stratégiába foglalt fejlesztések és eredmények fókuszait. Kiemelte az egyetemek közötti együttműködés fontosságát az OFFI tevékenységében, melynek keretében az OFFI az év 365 napján folyamatosan fogadja a hallgatókat gyakornoki idejük letöltésére.

Dr. Kántor Ákos kodifikációs szakjogász, projektkoordinációs vezérigazgatói tanácsadó bemutatta az OFFI Zrt. működését meghatározó jogi környezetet és az elmúlt év projekteredményeit. Ezek kitűnően bemutatják az OFFI fejlesztési tevékenységét: digitalizáció és elektronizáció, képzési központtá válás, terminológiai- és okiratadatbázis-projektek.  Zilahi Éva lektorátusvezető átfogó tájékoztatást adott az OFFI gyakornoki és mentori programjáról, melyek az OFFI Akadémia keretein belül valósulnak meg.

Csányi-Siffel Enikő, az OFFI lektora és mentora, a BME egykori hallgatója saját lektori tapasztalatain keresztül szemléltette a gyakornoki és mentor program működését. Sok gyakornok fejlesztését segítette már, így rengeteg tapasztalata van a képzési oldal és a fordítópiaci munkáltatói igények lehetséges összekapcsolásában.  

Az előadások közben a vendégek mindkét programmal kapcsolatban kérdéseket intéztek az előadókhoz, akiket mindenek előtt az érdekelt, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a leendő fordítóknak és mentoroknak, hiszen e kérdésekre adott válaszokkal segíthető a képzésben használatos tartalmak modernizációja, a szakmai utánpótlásnevelés minél relevánsabb megvalósítása.

A látogatás zárásaként Villás Beáta ügyfélszolgálati csoportvezető körbevezette a vendégeket az OFFI Bajza utcai központi ügyfélszolgálatán, ahol csúcsidőben akár napi 330-340 ügyfél is megjelenik.  Mindkét fél az együttműködés folytatásában érdekelt, hiszen a szakmai tapasztalatcsere a fordító- és tolmácsképzés hallgatói mint pályakezdő fordítók elhelyezkedési esélyeit növelheti.

2018. augusztus 22.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Jeromos napján tartott francia szakmai napon emlékezünk a legendás OFFI lektorra

Teremavatás 2022
2022. szeptember 30-án – a fordítók és tolmácsok világnapján – rendezte meg az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Lektorátusa a francia nyelvirányon dolgozó fordítók és lektorok szakmai napját. A szakmai nap záróeseményeként az egykori legendás OFFI lektor, Vida Tamás családjának jelenlétében került sor a lektor nevét viselő emléktábla felavatására.

Együttműködési megállapodást írt alá az OFFI vezérigazgatója és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója

20220927_01
A két szervezet közötti együttműködés hatékonyabbá tételét célzó megállapodást írt alá az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) vezérigazgatója és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) főigazgatója. Az eddigi szakmai együttműködést a két szervezet 2022. szeptember 21-én írásban is megerősítette az OFFI budapesti központjában.

OFFI Akadémia következő képzési eseménye: okiratfordítás és okiratismeret a hiteles fordításokban

20220909_01
Kétnapos hiteles fordítási workshop kerül megrendezésre 2022 szeptemberében az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezésében. Az előadók az állami szervezetek mindazon vezetői és szakértői, akik felelős szerepet töltenek be a hiteles fordítások és az okiratforgalom biztonsága területén.

Megújult az OFFI Mentorprogramja: alapképzéssel és mentorálással segítjük a nyelvi közfeladat-ellátásban közreműködőket

Hír 20220804
2022 júniusában megújult az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda szakmai mentorprogramja. Az állami fordítóiroda több mint félezer együttműködő szakmai partnerrel biztosítja a hiteles fordítási és az igazságügyi tolmácsolási feladatok ellátásához szükséges kapacitást, így maradéktalanul kiszolgálhatóak a megrendelői igények.

Jogszabályfordítás, jogi és hiteles fordítás a TRANSIUS konferencián

20220714_03
A genfi székhelyű TRANSIUS Kutatóközpont (Centre for Legal and Institutional Translation Studies) 2022. június 27–29 között második alkalommal rendezte meg háromévente esedékes nemzetközi konferenciáját, a Genfi Egyetem Fordítói és Tolmácsolási Karának épületében, amely kizárólag a jogi szakfordítás és jogi terminológia területével foglalkozott.

Jogi szaknyelv és közérthetőség a digitalizáció korában

20220609
Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben címmel országos szakmai konferenciának adott otthon a székesfehérvári városháza 2022. május 20-án. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda előadói is részt vettek a Magyar Jogászegylet szakmai rendezvényén, amelyen a megjelenteket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ AZ OFFI VEZÉRIGAZGATÓJA ÉS AZ ESZÉKI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁNAK DÉKÁNJA

20220517_01
Az OFFI budapesti központjában május 13-án együttműködési megállapodást írt alá az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, dr. Trojan, Ivan és dr. Németh Gabriella, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója.

Túl minden határon – tolmácsok hadihelyzetben

20220512_01
Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. 2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte.