Dr. Németh Gabriella, az OFFI főigazgatója üdvözli a résztvevőket
Helyszín
OFFI Bajza utcai központja

2019 nyarán két évre szóló megállapodást írt alá az OFFI Zrt. és a vajdasági Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. Az együttműködés keretében 2019 októberében az OFFI fordítói, lektorai és a Titkárság nyelvi közvetítő munkatársai szakmai napot tartottak.

Dr. Németh Gabriella az OFFI vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a résztvevők közös célja, hogy a saját nyelvén lehetőleg adatbázisba rendezett és ellenőrzött jogi és közigazgatási terminológiai szókincs álljon rendelkezésre az ezeken a nyelvterületeken dolgozó nyelvi közvetítők támogatására. Az OFFI elkötelezett a tudásmegosztás iránt, ehhez kiváló alkalom e szakmai továbbképzés is.

Mackó Zsuzsanna, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi  Nemzeti Közösségi Titkárság Nemzeti Kisebbségi Osztályának vezetője bevezetőjében kiemelte, hogy minden olyan képzési, továbbképzési, fejlődési lehetőségre nagy szükség van, amely a meglévő egyetemi képzéseket egészíti ki, vagy a hiányzó képzési lehetőségeket pótolja. Kiváló alkalom a magyar és szerb nyelvirányon dolgozók számára az OFFI-ban rendelkezésre álló tapasztalat megismerése.

 

Dr. Szoták Szilvia, az OFFI lektorátusvezetője nyitotta meg a rendezvényt, és megerősítette, hogy az OFFI AKADÉMIA a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a fordító és tolmács kollégák továbbképzésére a szomszédos országok vonatkozásában is, hiszen a magyar–magyar kapcsolatok építése, a szaknyelvi regiszterek fejlesztése, hiányainak feltérképezése elősegíti és támogatja az OFFI-ban folyó minőségi munkát.

Guelminó Szilvia (OFFI vezető lektor), távoli online kapcsolatról tartotta meg előadását az intézmények, ügynökségek, hivatalok, osztályok elnevezéseiről. Dr. Kacziba Ágnes (OFFI, SZTE) a végzettségek, foglalkozások magyarországi és szerbiai fordulatait mutatta be, Újvári Andrástól (OFFI) pedig a Rendőrségi beosztások Magyarországon és Szerbiában és az ebből eredő terminológiai problémákról hallhattak az résztvevők. Az előadásokat Dr. Tamás Dóra Mária (OFFI, vezető terminológus) kitekintése zárta, melyben az OFFI-ban folyó terminológiai munka és fordítói támogatás részleteit mutatta be.

Közös munkaebédet követően a délután workshoppal zárult, amelyen nemcsak a nap tapasztalatait összegezték a kollégák, hanem egymásnak konkrét tippeket és megoldásokat adtak a szakmai továbbképzésen felmerült kérdésekre, felvetésekre. A továbbképzésnek az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Bajza utcai oktatóterme adott otthont.

Mindkét szervezet jogszabály alapján végzi nyelvi közvetítői feladatait, és elsődleges tevékenységi fókuszában megtalálhatóak a jogszabályfordítások és az ehhez kapcsolódó terminológiai segédletek kialakítása.

© Fotó: OFFI archívum: magyar-szerb terminológiai továbbképzés az OFFI AKADÉMIÁN, 2019. október 08. napján