Dr. Németh Gabriella, az OFFI főigazgatója üdvözli a résztvevőket
Helyszín
OFFI Bajza utcai központja

2019 nyarán két évre szóló megállapodást írt alá az OFFI Zrt. és a vajdasági Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. Az együttműködés keretében 2019 októberében az OFFI fordítói, lektorai és a Titkárság nyelvi közvetítő munkatársai szakmai napot tartottak.

Dr. Németh Gabriella az OFFI vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a résztvevők közös célja, hogy a saját nyelvén lehetőleg adatbázisba rendezett és ellenőrzött jogi és közigazgatási terminológiai szókincs álljon rendelkezésre az ezeken a nyelvterületeken dolgozó nyelvi közvetítők támogatására. Az OFFI elkötelezett a tudásmegosztás iránt, ehhez kiváló alkalom e szakmai továbbképzés is.

Mackó Zsuzsanna, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi  Nemzeti Közösségi Titkárság Nemzeti Kisebbségi Osztályának vezetője bevezetőjében kiemelte, hogy minden olyan képzési, továbbképzési, fejlődési lehetőségre nagy szükség van, amely a meglévő egyetemi képzéseket egészíti ki, vagy a hiányzó képzési lehetőségeket pótolja. Kiváló alkalom a magyar és szerb nyelvirányon dolgozók számára az OFFI-ban rendelkezésre álló tapasztalat megismerése.

 

Magyar-szerb jogi terminológiai továbbképzés résztvevői

Dr. Szoták Szilvia, az OFFI lektorátusvezetője nyitotta meg a rendezvényt, és megerősítette, hogy az OFFI AKADÉMIA a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a fordító és tolmács kollégák továbbképzésére a szomszédos országok vonatkozásában is, hiszen a magyar–magyar kapcsolatok építése, a szaknyelvi regiszterek fejlesztése, hiányainak feltérképezése elősegíti és támogatja az OFFI-ban folyó minőségi munkát.

Guelminó Szilvia online megtartott előadása

Guelminó Szilvia (OFFI vezető lektor), távoli online kapcsolatról tartotta meg előadását az intézmények, ügynökségek, hivatalok, osztályok elnevezéseiről. Dr. Kacziba Ágnes (OFFI, SZTE) a végzettségek, foglalkozások magyarországi és szerbiai fordulatait mutatta be, Újvári Andrástól (OFFI) pedig a Rendőrségi beosztások Magyarországon és Szerbiában és az ebből eredő terminológiai problémákról hallhattak az résztvevők. Az előadásokat Dr. Tamás Dóra Mária (OFFI, vezető terminológus) kitekintése zárta, melyben az OFFI-ban folyó terminológiai munka és fordítói támogatás részleteit mutatta be.

Közös munkaebédet követően a délután workshoppal zárult, amelyen nemcsak a nap tapasztalatait összegezték a kollégák, hanem egymásnak konkrét tippeket és megoldásokat adtak a szakmai továbbképzésen felmerült kérdésekre, felvetésekre. A továbbképzésnek az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Bajza utcai oktatóterme adott otthont.

Mindkét szervezet jogszabály alapján végzi nyelvi közvetítői feladatait, és elsődleges tevékenységi fókuszában megtalálhatóak a jogszabályfordítások és az ehhez kapcsolódó terminológiai segédletek kialakítása.

Munkaebédet követő délutáni workshop
Csoportkép a továbbképzés résztvevőiről
© Fotó: OFFI archívum: magyar-szerb terminológiai továbbképzés az OFFI AKADÉMIÁN, 2019. október 08. napján