TransElte2024-helyszin
Helyszín
Károlyi–Csekonics Palota


Az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszéke és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) 2024. március 20–22-én rendezi meg immár 26. közös fordítástudományi konferenciáját. Örvendetes, hogy ez a partneri kapcsolat már 26 éve tart, és meggyőződésünk, hogy ezek az évről évre közösen szervezett tavaszi konferenciák a fordítástudomány és a fordítóipar fontos eseményévé váltak azáltal, hogy nemcsak a szakmai diskurzusokra, hanem a legfrissebb kutatások közlésére is lehetőséget teremtenek.

2019-ben ünnepeltük az állami fordítószolgálat 150 éves évfordulóját a Parlament Felsőházi Termében. Az azóta eltelt öt termékeny esztendő alatt exponenciális változások mentek végbe a fordítóiparban. Közfeladatot ellátó állami fordítóipari szereplőként tudatosan törekszünk arra, hogy az innovatív megoldásokat folyamatosan beépítsük folyamatainkba a magas minőség és az ügyfélbarát kiszolgálás érdekében, miközben a 155 éve, 1869-ben alapított „Központi Fordító Osztály” szakmai hagyományaira is támaszkodunk. Ez a kettős cél tükröződik a konferencia pénteki, jubileumi napjának programjában is, amely a „Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában” címet kapta. 

A plenáris előadások olyan aktualitások köré csoportosulnak, mint a mesterséges intelligencia szerepe a képzésben és a fordítói gyakorlatban. A plenáris előadók Svédországból (Henrik Nilsson elnök, European Association for Terminology), Ausztriából (Barbara Heinisch, Bécsi Egyetem) és az USA-ból (Arle Lommel, CSA Research) érkeznek.

A szekcióelőadások témája a hitelesítés gyakorlata lesz: előadóink a környező országok és az OFFI szakemberei, és a szlovák (Szabómihály Gizella, Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem), a román (Sárosi-Márdirosz Krisztina, Sapientia EMTE), a szerb (Lulić Emil, VMNT) és az osztrák (Varga Zsolt, OFFI Zrt.) hitelesítési folyamatról számolnak be.

Az OFFI szakmai együttgondolkodásra invitálja az iparági érdekképviseletek nagy presztízsű szakmai szervezeteit. „Aktuális kihívások a fordítóiparban” címmel kerekasztal-beszélgetést szervezünk, amelynek keretében Lakatos-Báldy Zsuzsanna elnök (MFTE), Bán Miklós elnök (Proford), Beták Patrícia elnök (SZOFT) és Németh Gabriella vezérigazgató (OFFI) beszélgetnek Szoták Szilvia lektorátusvezetővel a fordítóipar aktuális kihívásairól.

A konferenciát könyvbemutatóval zárjuk. A bemutatott könyvek:
Tamás Dóra Mária (szerk.) Terminológiastratégia és jogi alapterminusok holland, orosz, spanyol és portugál nyelven
Klaudy Kinga, Robin Edina, Seidl-Péch Olívia (szerk.) Bevezetés a fordítás és a tolmácsolás kutatásmódszertanába II. Speciális rész

A konferenciának az ELTE BTK épülete ad otthont, az OFFI március 22-i jubileumi konferencia napját pedig a Károlyi–Csekonics palotában tartjuk. Az előadások magyar és angol nyelven hangzanak el, a szinkrontolmácsolást a hagyományokhoz hűen az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének hallgatói biztosítják.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
 

PROGRAM