Honlap hír kép 02
Helyszín
OFFI Bajza utcai központja és online

2020. június 25-én került megrendezésre a VI. OFFI Akadémia projektkonferencia. E rendezvénysorozat 2017. október 11-én indult az első projektkonferencia megrendezésével, azóta szép hagyománnyá vált, amely évente két belső képzési rendezvényt jelent a projektben dolgozó munkatársak számára az állami fordítóirodában.

A járványügyi készültségi helyzetre tekintettel kisebb részben jelenléti, nagyobb részben webkonferencia formájában zajlott a rendezvény, az OFFI fejlesztési projektjeiben részt vevők számára. Számos projekthez kapcsolódóan került sor az eredmények bemutatására, a buktatók elkerülését segítő megoldások vagy éppen a folyamatok minőségét garantáló stratégiák ismertetésére.

 

Honlap hír kép 00

A munkatársak kompetenciáit támogató képzési keretrendszer és a tananyagok készítését támogató projekt eredményei előrevetítették az e-learning keretrendszer jövőbeli hasznosságát. Az OFFI fordítástámogató nyelvi adatbázisainak fejlesztését és bővítését célzó projektekben dolgozó csapattagok fejlesztési eredményeiket mutatták be, és azt, hogy hogyan haladnak előre a projektek a  cégstratégiában foglalt főbb mutatók (KPI)  növelésével. A konferencia keretében a június 8-án megújult OFFI honlappal kapcsolatban a projektvezető távolról közvetített prezentáció keretében nyújtott tájékoztatást arról, hogy többek között bevezetésre került a díjkalkulátor is annak érdekében, hogy megkönnyítsük ügyfeleink számára az ajánlatkérést. A projekt tervezése és a valódi kivitelezés ellentmondásai számos tanulsággal szolgáltak a hallgatóságnak.

A Fordítási és Tolmácsolási Minőségbiztosítási Osztály munkatársa ismertette az OFFI-val együttműködő fordítók körében végzett online kérdőíves kutatás eredményeit, amely a fordítástámogató eszközök használatáról és további lehetőségeiről szólt.

Honlap hír kép 01

A projektvezető bemutatta a fejlesztési irányokat és lehetőségeket a computer-aided translation (CAT) eszközök széleskörűvé tételéhez, amely nemcsak a fordítási határidők rövidülését, de a fordítási díjak csökkentésének és a honorárium emelésének lehetőségét egyaránt magában hordozhatja.

Az OFFI hagyományaihoz híven a projektekben kiemelkedően teljesítő kollégák vezérigazgatói elismerő oklevélben részesültek.

A konferencia tapasztalata, hogy a járványhelyzet okozta rendkívüli állapotban az OFFI Zrt. végig zökkenőmentesen ellátta közfeladatait, a hiteles fordítást kérők rendelkezésére állt, emellett pedig saját erőforrásaival felgyorsította projektjeit. Ennek célja az volt, hogy az Igazságügyi Minisztérium mint alapító által jóváhagyott, a 2019–22 közötti időszakra vonatkozó hatályos cégstratégiában meghatározott célokat – az ügyfélszolgálatok dinamizálását, a hiteles fordítási munkafolyamatok elektronikus támogatását, és a terminológiai és okirati adatbázisok bővítését – mihamarabb és minél magasabb színvonalon teljesítse a 100%-ban állami tulajdonú országos fordítóiroda.