A szakmai nap résztvevői
Helyszín
OFFI Bajza utcai központja

2017. december 05. napján a KKM és az OFFI közös szervezésében mintegy 20 Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzul tett szakmai látogatást az OFFI budapesti központjában.

Dr. Suha György a KKM miniszteri biztosa köszöntötte a megjelenteket. Dr. Németh Gabriella vezérigazgató bemutatta az OFFI Zrt. 2016-2018 közötti intézményfejlesztési stratégiájába foglalt fejlesztéseket. Kihangsúlyozta, hogy az OFFI a 2018. évben a közszolgálatot és biztonságot helyezi fókuszba. Óriási jelentőséggel bírnak a képzések, melyek közvetlenül támogatják az OFFI belső regiszterében bejegyzett mintegy 500 fő szakmunkatársat. Az etikus munkavégzés, a minőségbiztosítás, a terminológiai és ISO auditok, a minőségi kapcsolattartás a megrendelőkkel és az állami szervekkel egyaránt jellemzik az állami fordítóiroda működését.

Dr. Kántor Ákos kodifikációs szakjogász ismertette a hatályos jogi környezetet és az e-hiteles fordítások jelentőségét. Az OFFI Zrt kizárólagos feladatkörébe tartozik: a) idegen nyelvű szövegnek magyar nyelvre vagy más idegen nyelvre, továbbá magyar nyelvű szövegnek idegen nyelvre való hiteles fordítása, továbbá  b)  más által készített fordítás hitelesítése és c) idegen nyelvű iratról hiteles másolat készítése.

Csányi-Siffel Enikő, az OFFI lektora

Csányi-Siffel Enikő, az OFFI lektora bemutatta az OFFI 2017. évi szakmai kiadványait, és érdekfeszítő kulisszatitkokat is elárult egy-egy névátírási ügyről vagy földrajzi nevek lefordíthatóságáról, és az OFFI hagyományairól. A látogató konzulok számos gyakorlatias kérdést intéztek az előadókhoz.

A jelen lévők tisztázták, hogy az OFFI kizárólagos feladatköre nem érinti külképviseletek hatáskörét fordítások, valamint idegen nyelvű iratmásolatok készítésére és azok hitelesítésére. A szakmai konzultációk azonban valamennyi, a nyelvi szolgáltatásokban tevékenykedő szereplő közös érdeke. Ezt szolgálta a közös szakmai nap is, amely a budapesti ügyfélszolgálat látogatásával zárult.

A szakmai nap résztvevői az OFFI ügyfélterében