PMSZ workshopja az OFFI-ban
Helyszín
OFFI Bajza utcai központja

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) Közszolgálati Tagozatának tagjai olyan intézmények – köztük az OFFI is – és olyan állami cégeknél és beszállítóiknál dolgozó szakemberek, akik hisznek a projektmenedzsment módszertanának hatékonyságában. A Tagozat a több évtizedes múltra visszatekintő állami szervezeti kultúraváltást és a projektmódszertant meghonosító törekvéseket kívánja közös szellemi műhelyeken és konferenciákon keresztül átadni és továbbgondolni.

A Tagozat évzáró rendezvénye a „Komplex közszolgálati projektek, hosszú távon” című workshop volt, amely november 16-án hibrid módon került megrendezésre az OFFI Zrt. Tardy Lajos Rendezvénytermében és Zoom felületén. A hosszú távú, akár a vezetési vagy kormányzati ciklusokon is átnyúló közszolgálati projektek számos tanulsággal szolgálhatnak. Vajon milyen hasonlóságok és különbözőségek vannak a közszféra és versenyszféra informatikai projektjei között? Hogyan lehet a kihívásoknak egyszerre megfelelni? Mennyire különböznek, mennyire azonosak az alkalmazandó projektmenedzsment eszközök? A hosszú táv és a fenntarthatóság kérdései hogyan jelennek meg e projektekben?

PMSZworkshop_02

 Az esettanulmány során megismertük az - OFFI-hoz hasonlóan - az Igazságügyi Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. által bevezetett, Európában is egyedülálló Integrált jogalkotási rendszer projekt során szerzett tapasztalatokat. 
Dr. Németh Gabriella, az OFFI Zrt.  vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket és bevezetőjében kitért a projekteket érintő legfontosabb hosszú távú kihívásokra: meg kell tudni valósítani egy erős fluktuációs közegben is a tudásátadást, emellett a mai vezetők, projektvezetők felelőssége rendkívül nagy a gazdasági társaság és intézmények jövőbeli sikerében. Az innovációs lépéseket az adott pillanatban kell meglépni, de ezek hiányában akár a több év múlva következő fejlesztések is elmaradhatnak vagy drágulhatnak.  


Sali Róbert, a WSH Kft. rendszerintegrációs igazgatója a helyes stakeholderkezelés, a változtatásmenedzsment és projektvezetés módszertanába engedett bepillantást az esettanulmányon keresztül. Tunkel Richárd, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. IT Fejlesztési Divíziójának vezetője pedig több, mint harmincéves köz- és magánszektorbeli projektmenedzsment-tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal, kapcsolódva és kiegészítve a beszállító oldal előadójának megállapításait. A workshop kötetlen beszélgetéssel zárult. 
A Tagozat fő célkitűzése a közös gondolkodás és tapasztalatcsere az olyan projektekről, amelyek esetében az állam megbízóként vesz részt. A Tagozat fontos sarokpontja, hogy párbeszédet kezdeményezzen az etikus és biztonságos szolgáltatásokról, amelyek az állami megrendelőknek és a partnerszervezeteknek egyaránt fontosak. Ezen célok jegyében zárult a tagozat 2021. évi eseménynaptára a workshoppal. Dr. Németh Gabriella zárásként kiemelte, hogy továbbra is létjogosultsága van a közszolgálati projektmenedzsment céloknak, hiszen az idei három rendezvényt igen nagy érdeklődés övezte, és a működés az első évében a tagozati létszám is megnőtt.

PMSZworkshop_03
PMSZworkshop_04

© Fotó: OFFI Archívum: Sali Róbert és Tunkel Richárd előadók