Dr. Németh Gabriella vezérigazgató köszöntője
Helyszín
Budapest

A 2018. május 25-i szakmai konferencia témája a biztonság és a biztonságtudatosság volt. Dr. Németh Gabriella vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy az OFFI Zrt. állami tulajdonú fordításszolgáltatóként mindig etikusságra törekszik, amelynek keretében nagy hangsúlyt helyez a vele együttműködő szakemberek képzésére. Ez a képzési nap is ennek jegyében került megrendezésre az OFFI Akadémián.

A fordításügy 150 éves évfordulójára készülve dr. Szoták Szilvia, az OFFI kormányzati rendezvényekért és kapcsolattartásért felelős munkatársa a hajdani Központi Fordító Osztály tevékenységéről számolt be levéltári források alapján, felidézve az 1869–1878-as éveket. A közszolgálattörténeti áttekintés bebizonyította, hogy a hiteles fordítás nem mai találmány, azt a kezdetektől fogva a Központi Fordító Osztály vezetője, Ferencz József professzor végezte. Már ekkortól kezdve kihívást jelentett a magas minőségű fordítások elkészítése gyorsan, alacsony áron és etikusan a kormányzat számára.

Az OFFI-val együttműködő nyelvi közvetítő munkatársak részére az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai tartottak awareness képzést azzal a céllal, hogy tudatosítsák a biztonsági szempontokat a fordító szakmában dolgozóknak. Azaz megtanítsák, hogy hogyan vigyázzunk adatainkra, hogyan őrizzük a ránk bízott információkat, és hogyan kerüljük el azokat a helyzeteket, amelyekben akár arra illetéktelen személyek a számukra fontos információkat kicsalogató kérdéseiket feltehessék nekünk.

Al Ghaoui Hesna riporter előadása

A délután meglepetésvendégét, Al Ghaoui Hesna riportert még a Panorámából ismerjük. Már ekkor, híradós korában járt veszélyes helyeken és küldte haza tudósításait az egyébként franciául, angolul, arabul és magyarul is beszélő Hesna. Interjúalanyai sokszor félelemmel teli helyzetekből tudtak kijönni megerősödve, ezért a viselkedés mozgatórugói kezdték el érdekelni. Így született meg élményeiből a Félj bátran! című könyv, amely kapcsán arra próbált minket megtanítani, hogy a félelmet hogyan fordítsuk a mi oldalunkra, s csináljunk belőle pozitív teljesítményt. Számos érdekes, tolmácsolással és nyelvi közvetítéssel is összefüggő tapasztalatát megosztotta a résztvevőkkel, akik nem féltek kérdezni tőle. A képzési napra regisztrált résztvevők az írónő dedikált könyvét kapták ajándékba.

A képzési nap beszélgetéssel és kellemes hangulatú állófogadással zárult.

Köszönjük minden kollégának, hogy hozzájárult a rendezvény sikeréhez!