Tolmácsolás

Miért válassza az OFFI-t, ha Önnek tolmácsolási szolgáltatásra van szüksége?

 • Mert 150 éves tapasztalatunk van a nyelvi közvetítés területén.
 • Mert szigorú szakmai követelményeinknek maximálisan megfelelő, képesítéssel rendelkező, professzionális tolmácsokkal dolgozunk.
 • Mert mi a ritka nyelveken is tudunk tolmácsot biztosítani.
 • Mert akkreditált tolmácsaink rendszeresen teljesítenek megbízásokat a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban is.
 • Mert tolmácsaink minden igényét kielégítik: a hatósági és a bírósági ügyektől kezdve a konferenciákon és  az üzleti tárgyalásokon való tolmácsoláson keresztül az informálisabb eseményekig.
 • Mert tolmácsaink munkájukat a szakmai etikai szabályok szerint, szigorú titoktartás mellett végzik.

Milyen tolmácsolásra lehet szüksége?

 

 1. Konszekutív (vagy követő) tolmácsolás

  E szolgáltatásunkat üzleti tárgyalások, kiscsoportos megbeszélések, hivatalos események, rendezvények, előadások lebonyolításához javasoljuk. A konszekutív tolmácsolás esetében a tárgyaló fél vagy előadó egy-egy gondolati egység (néhány mondat) után szünetet tart, hogy a tolmács lefordíthassa az elhangzottakat. A konszekutív tolmácsolás előnye, hogy nincs szükség komoly technikai háttérre, mert a felek általában közvetlenül érintkeznek. Azokon a rendezvényeket, ahol nagyszámú közönség van jelen (például egy nyitóünnepségen, díjátadáson), elegendő, ha a tolmácsot kihangosítják. Hátránya, hogy a tárgyalás, rendezvény kétszer annyi időt vesz igénybe, hiszen a tolmácsolásra szükséges időt is figyelembe kell venni.

 2. Kísérő tolmácsolás

  Kísérő (vagy liaison) tolmácsolást kisebb horderejű, informálisabb találkozókhoz ajánljuk (pl. gyárlátogatás, üzemi betanítás, egyszerűbb ügyintézés, városnézés). A tolmácsolás itt is konszekutív formában, nagyobb gondolati egységekben zajlik, de nem igényel akkora felkészültséget és olyan precizitást, mint például egy tárgyalási tolmácsolás. A tolmács a fogadó és a külföldi ország kultúrájában egyaránt jártas interkulturális közvetítő, ám nem várható el tőle mélyebb szaknyelvi ismeret.

 3. Szinkrontolmácsolás

  Konferenciák, nagyobb szabású előadások, többnyelvű rendezvények lebonyolításához javasoljuk. A szinkrontolmácsolás vagy szimultán tolmácsolás a legmagasabb szintű felkészültséget és állóképességet igénylő tolmácsolási forma. A tolmács a tolmácsfülkében ülve valós időben, minimális időbeli eltolódással, folyamatosan tolmácsolja az elhangzó szöveget, amit a részvevők fülhallgatón keresztül hallgatnak.  A szinkrontolmácsolás mentálisan rendkívül megterhelő tevékenység, ezért a tolmácsok párban dolgoznak és nagyjából 20 percenként váltják egymást. Enélkül nem biztosítható a folyamatosan magas színvonalú, pontos munka. A szinkrontolmácsolás előnye, hogy nem igényel többletidőt, több nyelvről és egyszerre több nyelvre is történhet. Hátránya, hogy megfelelő technológiai berendezést igényel, ami költségvonzattal jár.

 4. Fülbesúgásos tolmácsolás

  A fülbesúgásos tolmácsolás (vagy chuchotage) voltaképpen szinkrontolmácsolás technikai háttér nélkül. Ennél a tolmácsolásnál a tolmács egy vagy néhány személy mellett vagy mögött ülve suttogva tolmácsol. Előnye, hogy nem igényel költséges technológiát. Hátránya, hogy legfeljebb 4 hallgató esetén alkalmazható.

FONTOS! A tolmácsolás minősége nagyban függ attól, hogy a tolmács előzetesen fel tudott-e készülni. A megbízó segítsége szükséges ahhoz, hogy a tolmácsok megkapják a rendezvény programját, az előadások összefoglalóját, esetleg írott szövegét és/vagy a prezentációkat. 

TUDTA-E, hogy az OFFI szolgáltatási kötelezettsége az igazságügyi tolmácsolásra is kiterjed? Ha Önnek bírósági, hatósági ügyben van szüksége tolmácsra, az OFFI ehhez is biztosít nyelvi szakembert.

Segítünk Önnek, hogy megtalálja a céljának legmegfelelőbb tolmácsolást. Kérjen tájékoztatást telefonszámainkon, e-mailben, vagy személyesen ügyfélszolgálati irodáinkban. Amennyiben bármely tolmácsolási szolgáltatásunkról árajánlatot szeretne kapni, tolmacsolas [at] offi [dot] hu (ide kattintva) e-mailben is tájékozódhat.

E-mail: tolmacsolas [at] offi [dot] hu 
 Tel: +36 30 340 5920 (Budapest és Pest vármegye)
Tel: +36 30 277 0192 (vidék)