20220512_01

Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.  2022. április 28-án rendezte meg a kiemelt ügyfeleinek megbízásait ellátó fordítók és tolmácsok részére az immáron hagyományos éves VIP fordítói fogadást. Ezt az OFFI Sztorik rendezvénysorozat Fordítók és Tolmácsok hadihelyzetben – „Túl minden határon” című előadása követte. 

A rendezvényt dr. Németh Gabriella, az OFFI vezérigazgatója nyitotta meg, aki üdvözölte a munkatársakat, és megköszönte, hogy magas színvonalú szakmai teljesítményükkel támogatták az OFFI munkáját az elmúlt időszakban.  Beszédében kiemelte a cégstratégiában is meghatározott digitalizáció fontosságát, annak bevezetését a fordítói munkába. Megköszönte mindazok együttműködését, akik már CAT eszközt használnak a fordítói munka során, és továbbra is bizalommal vannak az OFFI iránt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a fordítói iparág gyorsan változik, ezért az OFFI-nak követnie kell a globális innovációs kihívásokat. Az OFFI igyekszik képzést nyújtani az új megoldások bevezetéséhez, hogy ezzel is segítse a közreműködők munkáját.  A köszöntőt állófogadás követte, így volt alakalom újra a kötetlen beszélgetésre. 

20220512_02

Az állófogadás után kezdődött a 2019-ben útjára indított OFFI Sztorik következő programja, melynek meghívott vendégelőadója a Pulitzer - díjas író, haditudósító, újságíró Vujity Tvrtko volt, aki a technikai vívmányoknak köszönhetően közvetlenül Hawaiiról, közel 12 órás időeltolódással online jelentkezett be és tartotta meg a „Túl minden határon” című motivációs előadását, melynek keretében személyesen háborús élményeit, érdekes tapasztalatai, szakmai sikereit osztotta meg a jelenlévőkkel. 

Ezt követően a beszélgetés a fordítók és tolmácsok hadihelyzetben végzett munkájáról szólt Meghívott beszélgetőpartnereink az OFFI kiváló horvát és ukrán-orosz tolmácsai voltak: dr. Lehocki–Samardžić Anna, dr. Kota György és Rácz Mihály, akik szintén beszámoltak a saját tapasztalataikról, legfrissebb élményeikről. Elmondták, hogyan zajlik az ukrán menekültekkel a munka, kihangsúlyozva a tolmács személyiségének szerepét és azt is, hogy képtelenség kizárni az érzelmeket, ezért a tolmácsként megismert emberek történetei, fájdalmai örökre a lelkükbe vésődnek.

Ezen az emlékezetes délutánon szó esett emberségről embertelen körülmények között, akaratról, összefogásról, szeretetről és a hitről a sorsban, magunkban és embertársainkban. Köszönjük mindezt a meghívott vendégeinknek.

Az OFFI rendezvényéről beszámolt a horvátországi Új Magyar Képes Újság is, a cikk ITT olvasható.

20220512_03

© Fotó: OFFI archívum: OFFI SZTORIK (2022.04.29)
Dr. Kota György, dr. Lehocki–Samardžić Anna és Rácz Mihály, az OFFI tolmácsai

2022. május 12.

Friss hírek

naprakész információk az OFFI-ról

Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában

20240326_hír_00
Az OFFI Zrt. 2024. március 22-én Minőségi és versenyképes nyelvi közvetítés a közszférában címmel az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen nemzetközi konferenciát szervezett. A konferencián köszöntőt mondott Németh Balázs miniszteri biztos, az OFFI Zrt. vezérigazgatója, aki köszöntőjében tolmácsolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter üdvözlő szavait...

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben

Mesterséges intelligencia a fordítói munkavégzésben
Az OFFI Zrt Lektorátusa 2024. február 19-én szakmai napot tartott „Az AI alkalmazásának lehetőségei a fordítóipari gyakorlatban címmel”. Az izgalmas előadásokat a kérdések és válaszok szekciója zárta. A párbeszéd és a vita során sok kérdés felvetődött, többek között az, hogy milyen kockázatokat hordozhatnak ezek az alkalmazások és eszközök, és vajon hol kezelik a bevitt adatokat a globális cégek.

2024. évi fejlesztési programok, projektek, küldetés, vízió az OFFI stratégiájában

20240116_01
„2024 januárjában az alapító Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott, 2023 és 2026 közötti négy évre szóló fejlesztési és üzleti stratégiai időszak második évébe lépünk” – hívta fel a dolgozók figyelmét évindítójában az OFFI Zrt. vezérigazgatója, dr. Németh Gabriella. Kiemelte, hogy már elindult az OFFI155 projekt, amelynek központi eleme az egész éven át tartó megemlékezés...

Stratégia, hagyomány, digitalizáció: interjú dr. Németh Gabriellával, az OFFI vezérigazgatójával

20231204
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) protokoll és rendezvényszervezés szakos végzős hallgatója, Kakucska Mónika szakdolgozatához 2023 novemberében interjút készített az OFFI első számú vezetőjével. Mivel a kérdések a stratégiaalkotást, az állami fordítóiroda több mint másfél évszázados szervezeti kultúráját...

Közlemény: az OFFI szolgáltatásai is elérhetők a Hazaváró Programban

20231121_00.png
A külföldről hazaköltöző, itthon dolgozni, tanulni, vállalkozni vagy családot alapítani vágyó ügyfelei részére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. – kapcsolódva az állam által nyújtott szolgáltatási körhöz, illetve a hazatérést segítő, Hazaváró programon belül elérhető közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként – kedvezményes fordítási és hitelesítési szolgáltatásokat kínál.

Szakmai nap a Magyar Nyelv Napja alkalmából

20231121
Széchenyi István 198 évvel ezelőtt, 1825. november 3-i felszólalásában a magyar nyelv művelését tűzte ki célul, amelynek ápolásával honfitársai magyar neveltetését kívánta segíteni: „Nekem itt szavam nincs. „Noha első magyar nyelvű írásos emlékeink a XII. századból származnak, hazánkban csak 1844. november 13-án vált hivatalos nyelvvé a magyar.” – és így szólt az OFFI tavaly novemberi tudósítása.